Οι Βενεζουελάνοι ψήφισαν μαζικά στις προεδρικές εκλογές στις οποίες αντιπαρατίθενται κυρίως ο απερχόμενος Ούγκο Τσάβες, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1999, και ο Ενρίκε Καπρίλες Ραντόνσκι, οπαδός μιας ρήξης με τη «σοσιαλιστική επανάσταση» του αντιπάλου του.

Το μεσημέρι, η πρόεδρος του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CNE) Τιμπισάι Λουσένα, έκανε λόγο στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι VTV για μια «μαζική συμμετοχή» στα περίπου 13.800 εκλογικά τμήματα της χώρας, όπου δεν αναφέρθηκε κανένα επεισόδιο στις εκλογές αυτές που έχουν τεθεί υπό την προστασία 139.000 στρατιωτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τα 19 εκατομμύρια των ψηφοφόρων, ένας ικανός αριθμός είχε ήδη σχηματίσει ουρά από πριν την αυγή μπροστά σε ορισμένα εκλογικά τμήματα της πρωτεύουσας που άνοιξαν στις 06:00 τοπική ώρα (13:30 ώρα Ελλάδας).

Αφού έριξε το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη έπειτα από καθυστέρηση τριών και πλέον ωρών από την ώρα που είχε ανακοινωθεί, στη λαϊκή συνοικία 23η Ιανουαρίου στο δυτικό Καράκας, ο Ούγκο Τσάβες διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ότι οι υποψήφιοι θα πουν “αμήν” στα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν το βράδυ από το CNE.

«Όλοι οι πολιτικοί αξιωματούχοι θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα όποια κι αν είναι», επέμεινε ο ανακηρυγμένος ηγέτης της ριζοσπαστικής «αντι – ιμπεριλαστικής» λατινοαμερικανικής αριστεράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο Ενρίκε Καπρίλες ψήφισε λίγο αργότερα στην ακριβή συνοικία Μερσέδες στο ανατολικό Καράκας, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους πως το στρατόπεδό του θα «σεβαστεί» αυτό που «θα πει ο λαός» στο τέλος της ψηφοφορίας.

«Για να ξέρεις να κερδίζεις, πρέπει να ξέρεις να χάνεις», εκτίμησε ο Καπρίλες. Η ψηφοφορία αποτελεί το πιο μεγάλο εκλογικό στοίχημα για τον Ούγκο Τσάβες μετά την πρώτη του εκλογή το 1998, καθώς η δεξιά και η αριστερή αντιπολίτευση δεν είχαν καταφέρει ποτέ έως τώρα να ενωθούν πίσω από έναν κοινό υποψήφιο.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης