Μάχη δισεκατομμυριούχων για την προεδρία στις ΗΠΑ

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2016, 21:56
Μάχη δισεκατομμυριούχων για την προεδρία στις ΗΠΑ
Με ανάμικτα συναισθήματα αντιμετώπισαν οι επίδοξοι υποψήφιοι πρόεδροι των ΗΠΑ την ανακοίνωση του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ ότι ενδέχεται να διεκδικήσει και ο ίδιος την προεδία στις εκλογές του Νοεμβρίου, κάτι που έκανε τον Μπέρνι Σάντερς, τον υποψήφιο για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, να μιλήσει για μάχη μεταξύ δισεκατομμυριούχων.

Καθώς απομένουν μόλις οκτώ ημέρες μέχρι τις προκριματικές εκλογές στην Αϊόβα, η αποκάλυψη του Μπλούμπεργκ ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει την προεκλογική εκστρατεία του τον Μάρτιο αν αποτύχει η Χίλαρι Κλίντον να εξασφαλίσει το χρίσμα, προκάλεσε αναταραχή σε όλους τους υποψηφίους.

Ο Σάντερς, ο γερουσιαστής από το Βερμόντ που "απειλεί" την Κλίντον στην Αϊόβα και το Νιου Χάμσιρ, δήλωσε στην εκπομπή This Week του δικτύου ABC ότι με την είσοδο του Μπλούμπεργκ στη μάχη, θα προστεθεί άλλος ένας δισεκατομμυριούχος στον αγώνα.

Για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος προηγείται με διαφορά στις δημοσκοπήσεις ο Ντόναλντ Τραμπ, ο μεγιστάνας του κτηματομεσιτικού τομέα.

Σε όλη την προεκλογική εκστρατεία του ο Μπέρνι Σάντερς έχει επικρίνει τις υποψηφιότητες "εκατομμυριούχων και δισεκατομμυριούχων" και την επιρροή τους στα πολιτικά πράγματα. "Κατά την άποψή μου, η αμερικανική δημοκρατία δεν είναι ένας διαγωνισμός μεταξύ δισεκατομμυριούχων. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, είμαι σίγουρος ότι θα νικήσουμε", είπε.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι μια ενδεχόμενη ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Μπλούμπεργκ θα αφαιρούσε ψήφους από το Δημοκρατικό κόμμα και θα αποτελούσε πλήγμα για την Κλίντον. Θα ήταν όμως βαρύ το φορτίο και για τον ίδιο. Ο τελευταίος ανεξάρτητος υποψήφιος, ο Ρος Περό, συγκέντρωσε ποσοστό 18,9% στις εκλογές του 1992 και ορισμένοι παρατηρητές θεωρούν ότι συνέβαλε με τον τρόπο αυτό στη νίκη του Μπιλ Κλίντον επί του απερχόμενου προέδρου Τζορτζ Μπους.

Η ίδια η Κλίντον είπε ότι ελπίζει πως θα εξαλείψει τους λόγους για τους οποίους προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης. "Είναι καλός μου φίλος και θα κάνω το καλύτερο που μπορώ για να κερδίσω το χρίσμα. Όπως το καταλαβαίνω εγώ, είπε ότι θα το κάνει αν εγώ δεν πάρω το χρίσμα... Θα τον απαλλάξω από αυτό", είπε στην εκπομπή Meet the Press του NBC.

Πιο ικανοποημένος απ' όλους εμφανίστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ. Σημείωσε ότι με τον Μπλούμπεργκ διαφωνούν στα θέματα των αμβλώσεων και της οπλοκατοχής και ότι θα του άρεσε να τον έχει για αντίπαλο. Ο Μπλούμπεργκ έχει δηλώσει ότι θέλει πιο αυστηρούς ελέγχους στην πώληση όπλων και τάσσεται υπέρ του δικαιώματος των γυναικών να επιλέγουν αν θα κάνουν άμβλωση ή όχι.

"Ξέρω πολύ καλά τον Μάικλ και θα μου άρεσε να συναγωνιστώ μαζί του", είπε ο Τραμπ στο CNN.

Για το θέμα ρωτήθηκε και ο νυν δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο στην εκπομπή This Week. "Δεν πιστεύω ότι ο λαός αυτής της χώρας θέλει να δώσει περισσότερα χρήματα σε δισεκατομμυριούχους σε αυτή τη φάση. Δεν πιστεύω ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί θεωρούν ότι οι δισεκατομμυριούχοι είναι εκείνοι που θα μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε μια πιο δίκαιη οικονομία", υπογράμμισε.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2016, 21:58