Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, διαβεβαίωσε χθες Πέμπτη ότι το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να υποδεχθεί μετανάστες για να βοηθήσει την Ιταλία, μετά την άφιξη μεγάλου αριθμού ανθρώπων από τη βόρεια Αφρική στις ακτές της χώρας της νότιας Ευρώπης διά θαλάσσης τις τελευταίες ημέρες.

Ο αριθμός των μεταναστών που κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι διαμέσου της Μεσογείου προκειμένου να φθάσουν στην Ευρώπη αυξήθηκε ραγδαία το τελευταίο διάστημα. Πάνω από 2.000 αφίχθησαν στο νησάκι Λαμπεντούζα το Σαββατοκύριακο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ιταλία δεν μπορεί να αφεθεί να αντιμετωπίσει μόνη το πρόβλημα» είπε ο Μάας στη διάρκεια συνάντησής του με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι ντι Μάιο στη Ρώμη.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας δεν διευκρίνισε πόσους ανθρώπους θα υποδεχθεί η χώρα του. Εξήγησε ότι θα χρειαστεί πρώτα συζήτηση με το Υπουργείο Εσωτερικών.

«Η Γερμανία έχει συμμετάσχει στο παρελθόν στην ανακατανομή των ανθρώπων που χρειάζονται (διεθνή) προστασία και θα το κάνουμε ξανά» διαβεβαίωσε ο Μάας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συμπλήρωσε ότι και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Η Ε.Ε. παραμένει βαθιά διχασμένη ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος αφότου ξέσπασε η κρίση των προσφύγων και των μεταναστών το 2015.

Στο μεταξύ, η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ανακοίνωσε ότι στέλνει στη Μεσόγειο δικό της πλοίο, το Geo Barents, προκειμένου να συμβάλει να αποτρέπονται πνιγμοί μεταναστών.

«Η επιστροφή μας στη θάλασσα οφείλεται στην αδιάφορη για τις συνέπειες πολιτική μη χορήγησης βοήθειας στη θάλασσα από πλευράς της Ευρώπης, η οποία καταδικάζει ανθρώπους σε θάνατο» τόνισε η Έλεν φαν ντερ Φέλντεν, συντονίστρια των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης της MSF.

Μέχρι στιγμής φέτος, τουλάχιστον 557 άνθρωποι έχουν πνιγεί αποπειρώμενοι να κάνουν τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου, σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΗΕ. Πάνω από 1.200 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους το 2020 -στη μεγάλη πλειονότητά τους στην κεντρική θαλάσσια οδό της Μεσογείου-, σύμφωνα τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), μέρος του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης