Το Μαρόκο και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους για την αντιμετώπιση της διακίνησης ανθρώπων, αφού τουλάχιστον 23 μετανάστες σκοτώθηκαν προσπαθώντας να περάσουν στον ισπανικό θύλακα της Μελίγια.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον και ο υπουργός Εσωτερικών του Μαρόκου Αμπντελουάφι Λαφτίτ συναντήθηκαν σήμερα στο Ραμπάτ για να συζητήσουν πώς θα αντιμετωπίσουν τις «νέες στρατηγικές», όπως τις αποκάλεσαν, που χρησιμοποιούν οι μετανάστες στην προσπάθειά τους να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το Μαρόκο είναι στρατηγικός εταίρος, πιστός εταίρος της ΕΕ, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της μετανάστευσης. Και είμαστε έτοιμοι να εντείνουμε τη συνεργασία μας (…) να εργαστούμε μαζί για τις αποτελεσματικές επιστροφές (μεταναστών) και να επενδύσουμε σε νόμιμες μεταναστευτικές οδούς», ανέφερε η Γιόχανσον.

Περίπου 2.000 μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν στη Μελίγια στα τέλη Ιουνίου και συγκρούστηκαν με τις μαροκινές δυνάμεις ασφαλείας και τους Ισπανούς συνοριοφύλακες. Σχεδόν 100 κατάφεραν τελικά να μπουν στον θύλακα, όμως δεκάδες άλλοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σοβαρά. Οι μαροκινές αρχές λένε ότι οι μετανάστες ποδοπατήθηκαν ή έπεσαν από τον φράχτη όπου προσπαθούσαν να σκαρφαλώσουν.

Τοπικές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα ισχυρίζονται ότι πολλοί άνθρωποι παρέμειναν επί ώρες πεσμένοι στο έδαφος, χωρίς να τους δοθεί ιατρική βοήθεια, με αποτέλεσμα να πεθάνουν. Τα Ηνωμένα Έθνη και άλλες μκο έχουν ζητήσει να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα για το θέμα, το οποίο ερευνάται ήδη από τις εισαγγελικές αρχές του Μαρόκου και της Ισπανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ κατηγόρησε τη «μαφία των διακινητών» ότι οργάνωσε την επίθεση στη Μελίγια και ευχαρίστησε τις μαροκινές δυνάμεις ασφαλείας για τη βοήθειά τους στην αστυνόμευση των συνόρων.

Σήμερα, οι εκπρόσωποι της Ισπανίας και της ΕΕ ευχαρίστησαν και πάλι το Μαρόκο αλλά χαρακτήρισαν «οδυνηρά» όσα συνέβησαν στη Μελίγια και εξέφρασαν τη λύπη τους για τους θανάτους. «Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε μαζί αυτές τις επικίνδυνες καταστάσεις και αυτές τις καλά οργανωμένες ομάδες των διακινητών για να σώσουμε ζωές», είπε η Γιόχανσον.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης