Πάνω από 20 φορές ο George Floyd είπε στους αστυνομικούς που τον είχαν συλλάβει πως δεν μπορεί να αναπνεύσει. Οι αποκαλύψεις από το απομαγνητοφωνημένο κείμενο των στιγμών που κατέγραψε ψηφιακή κάμερα κατά τη διάρκεια της σύλληψης από περίπολο της αστυνομίας στη Μινεάπολη του George Floyd είναι συνταρακτικές.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την επίσημη απομαγνητοφώνηση του οπτικοακουστικού υλικού που έχει κατατεθεί στην εισαγγελία, ο Ντέρεκ Σόβιν, ο οποίος πλέον έχει αποταχθεί από το αστυνομικό σώμα και κατηγορείται για τον φόνο του Αφροαμερικανού, φαίνεται να αγνοεί επανειλημμένα τις παρακλήσεις του George Floyd, που προφανώς βρίσκεται από μια στιγμή και μετά σε επιθανάτιο ρόγχο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φλόιντ: Το στομάχι μου πονάει. Ο λαιμός μου πονάει. Όλα πονούν. Χρειάζομαι λίγο νερό ή κάτι, σας παρακαλώ. Παρακαλώ. Δεν μπορώ να αναπνεύσω, αστυνόμε».

Σόβιν: «Τότε σταμάτα να μιλάς, σταμάτα να φωνάζεις».

Φλόιντ: «Θα με σκοτώσεις, φίλε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σόβιν: «Τότε σταμάτα να μιλάς, σταμάτα να φωνάζεις, καταναλώνεις πολύ οξυγόνο μιλώντας».

Φλόιντ: «Θα κάνω τα πάντα, θα κάνω ό,τι μου πεις, άνθρωπε. Δεν αντιστέκομαι, φίλε. Δεν αντιστέκομαι!».  «Μαμά, σε αγαπώ. Πες στα παιδιά μου ότι τα αγαπώ. Είμαι νεκρός».

Αυτές ήταν οι τελευταίες λέξεις του George Floyd, που έπεσε θύμα της απίστευτης βαρβαρότητας των αστυνομικών που τον συνέλαβαν στη Μινεάπολη προκαλώντας ένα απίστευτο κύμα διαμαρτυριών στην Αμερική και στον κόσμο ολόκληρο κατά του ρατσισμού, της αστυνομικής βίας και της απάνθρωπης συμπεριφοράς κρατικών λειτουργών. Η μητέρα του Floyd πέθανε πριν από δύο χρόνια, ωστόσο στο βίντεο εκείνος ακούγεται να την επικαλείται.

Οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί

Ο Floyd εκλιπαρούσε για βοήθεια καθώς ο αστυνομικός τον πίεζε στο έδαφος, σύμφωνα με το συγκεκριμένο υλικό της κάμερας που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, στο πλαίσιο της προσπάθειας του δικηγόρου ενός από τους άλλους δύο αστυνομικούς που συμμετείχαν στη σύλληψη, του Τόμας Λέιν, να απορριφθούν από το δικαστήριο οι κατηγορίες της συναυτουργίας και συνέργειας σε δολοφονία, που έχουν απαγγελθεί στον πελάτη του.

Με βάση τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο δικηγόρος του Λέιν κατέθεσε σχετική αίτηση σε δικαστήριο της Μινεάπολης.

Ο 44χρονος -πρώην- αστυνομικός Σόβιν, ο οποίος είναι λευκός, συνελήφθη στις 29 Μαΐου, τέσσερις ημέρες μετά τον θάνατο του Floyd. Δήλωσε αθώος για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας δεύτερου βαθμού που του απαγγέλθηκε και απολύθηκε από το Σώμα.

Σε τρεις άλλους πρώην αστυνομικούς στη Μινεάπολη -σε έναν λευκό, έναν μαύρο και έναν Αμερικανό ασιατικής καταγωγής- έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για συναυτουργία και συνέργεια στη δολοφονία του Floyd.

Σε κάποια στιγμή ένας από τους αστυνομικούς, ο Τόμας Λέιν, προτείνει στον Σόβιν να γυρίσει τον Floyd από τη μια πλευρά του, σύμφωνα με το οπτικό υλικό.

«Όχι, θα μείνει σε αυτή τη θέση, όπως τον συλλάβαμε» απαντάει ο Σόβιν.

Ο Floyd είχε συλληφθεί επειδή πλήρωσε με ένα πλαστό εικοσαδόλαρο σε κατάστημα μαναβικής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης