Πρωθυπουργός Μαλαισίας: «Οι μουσουλμάνοι πρέπει να ενωθούν μετά τον φόνο του Σουλεϊμανί»

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2020, 08:59
Πρωθυπουργός Μαλαισίας: «Οι μουσουλμάνοι πρέπει να ενωθούν μετά τον φόνο του Σουλεϊμανί»

Οι μουσουλμανικές χώρες θα πρέπει να ενωθούν για να προστατευθούν από τις εξωτερικές απειλές, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Μαχατίρ Μοχαμάντ, αφού χαρακτήρισε ανήθικο τον φόνο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.

Παράλληλα, επεσήμανε πως η επίθεση των ΗΠΑ με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον του Σουλεϊμανί παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο.

Ο φόνος του Σουλεϊμανί την προηγουμένη Παρασκευή στη Βαγδάτη έχει προκαλέσει ανησυχία για μια πιο ευρεία σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Ο 94χρονος Μαχάτιρ επεσήμανε ότι ενδέχεται επίσης να οδηγήσει σε κλιμάκωση «αυτού που αποκαλούμε τρομοκρατία».

«Είναι κατάλληλη ώρα να ενωθούν οι μουσουλμανικές χώρες» υπογράμμισε.

«Δεν είμαστε πλέον ασφαλείς. Αν κάποιος προσβάλει ή πει κάτι που δεν αρέσει σε έναν άλλο, επιτρέπεται σε αυτό το πρόσωπο από μια άλλη χώρα να στείλει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος και ίσως να με σκοτώσει» πρόσθεσε.

Περίπου 50 άνθρωποι, περιλαμβανομένων γυναικών καλυμμένων με μπούρκα, συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία του Ιράν στην Κουάλα Λουμπούρ για να φωνάξουν «Κάτω οι ΗΠΑ».

Ο Μαχατίρ έχει προσπαθήσει να διατηρήσει καλές σχέσεις με το Ιράν παρά τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Τεχεράνη. Περίπου 10.000 Ιρανοί ζουν στη Μαλαισία.

Τον προηγούμενο μήνα ο Μαχατίρ συναντήθηκε με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί κατά τη διάρκεια συνεδρίου μουσουλμάνων ηγετών που πραγματοποιήθηκε στη Μαλαισία και συζήτησαν για την ενίσχυση των εμπορικών δεσμών των δύο χωρών.

Τα πρόσφατα σχόλια του Μαχατίρ για τη μεταχείριση των μουσουλμάνων στην Ινδία και οι επικρίσεις του για τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, που έχει την έδρα του στη Σαουδική Αραβία, έχουν προκαλέσει ένταση στις σχέσεις της Μαλαισίας με το Νέο Δελχί και το Ριάντ.

«Λέω την αλήθεια» επεσήμανε ο ίδιος. «Αν κάνεις κάτι που δεν είναι σωστό, πιστεύω ότι έχω το δικαίωμα να μιλήσω» συμπλήρωσε.

 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2020, 09:06