Σοκ προκαλούν οι εικόνες από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης (CCTV) τηλεοπτικού σταθμού στις Μαλδίβες, που δείχνουν τη στιγμή της εφόδου ομάδας αγνώστων μέσα στους χώρους του καναλιού.

Οι εισβολείς έσπασαν τα ξημερώματα της Δευτέρας την πόρτα της εισόδου και στη συνέχεια περιέλουσαν με βενζίνη τα γραφεία των δημοσιογράφων στον σταθμό «Raajje TV», πριν ανάψουν φωτιά και απομακρυνθούν προς άγνωστη κατεύθυνση. Σύμφωνα με το ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι «Russia Today» (RT), η φωτιά κατέστρεψε ολοσχερώς τους χώρους του σταθμού, ενώ μεγάλες ήταν οι ζημιές και στο κτήριο. Ο εμπρησμός σημειώθηκε ελάχιστες ώρες μετά την επικύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών από το Ανώτατο Δικαστήριο της νησιωτικής χώρας, το οποίο οδηγεί την εκλογική διαδικασία σε δεύτερο γύρο (20 Οκτωβρίου).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρώτος στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος ήρθε ο πρώην πρόεδρος Mohammed Nasheed (45%), που είχε εκδιωχτεί το 2012 με βίαιο τρόπο από την εξουσία. Η απομάκρυνσή του είχε ξεσηκώσει τότε θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό της νησιωτικής χώρας, με βίαιες συγκρούσεις να ξεσπούν στην πρωτεύουσα Μαλέ ανάμεσα σε υποστηρικτές του και αστυνομικούς. Ο Mohammed Nasheed είχε εκλεγεί πρόεδρος το 2008.

Στη δεύτερη θέση, με 25% των ψήφων, βρέθηκε ο Abdulla Yameen, ετεροθαλής αδερφός του πρώην προέδρου, Maumoon Abdul Gayoom, ο οποίος ηγήθηκε της χώρας για 30 χρόνια.

Τρίτος ήρθε ο Qasim Ibrahim, ο οποίος και προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο, ζητώντας ακύρωση των εκλογών, κάνοντας λόγο για εκτεταμμένη νοθεία και σοβαρές παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία. Η επικύρωση του αποτελέσματος της 7ης Σεπτεμβρίου έγινε τελικά με ψήφους 4-3. Ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να έχει αναλάβει τα καθήκοντά του μέχρι τις 11 Νοεμβρίου, όταν και εκπνέει η ανώτατη δυνατή προθεσμία βάσει Συντάγματος.

Οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο ο εμπρησμός στα γραφεία του σταθμού να προκλήθηκε από αντιπάλους του Mohammed Nasheed, καθώς ο «Raajje TV» τασσόταν ανοικτά υπέρ της Αντιπολίτευσης στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
Έκρυθμη η κατάσταση στις Μαλδίβες, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου 2012, 06:00
 
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης