Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε σήμερα ότι η λέξη «καραντίνα» δεν είναι η «ενδεδειγμένη» για να περιγράψει κανείς τα νέα μέτρα κατά του Covid-19, που ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση χθες και αφορούν το Παρίσι και την ευρύτερη περιοχή του, καθώς πρόκειται για μέτρα που στοχεύουν στο να «μπει φρένο στον ιό χωρίς να κλειστούμε μέσα».

«Πιστεύω πως η λέξη ”καραντίνα” δεν είναι η ενδεδειγμένη για τη στρατηγική που παρουσιάστηκε χθες», επισήμανε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο μιας συνάντησης στο Ελιζέ με την ευκαιρία της Ημέρας της Γαλλοφωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό που θέλουμε, είναι να βάλουμε φρένο στον ιό χωρίς να κλειστούμε μέσα, αυτό δεν είναι να μπούμε σε καραντίνα. Είναι να ζήσουμε με (τον ιό), χωρίς θανάτους, κάτι που λέω εδώ κι έναν χρόνο», συμπλήρωσε.

«Αυτό που μάθαμε σε έναν χρόνο, είναι ότι δεν πρέπει να πολλαπλασιάζουμε τις αλληλεπιδράσεις. Υπάρχει ένα μερίδιο ατομικής ευθύνης. Το μόνο μέσο, είναι να μειώσουμε τις επαφές για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο διασποράς του ιού. Όμως, το να κάνουμε βόλτα έξω δεν είναι κακό», συνέχισε ο Μακρόν.

Σε αυτό το πλαίσιο, «ο όρος της «καραντίνας», για να μιλάμε κυριολεκτικά, δεν είναι ο σωστός. Σήμερα, μιλάμε για επιπρόσθετα μέτρα αναχαίτισης», υπογράμμισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανακοινώνοντας αυτά τα μέτρα χθες, μπροστά στη διασπορά της επιδημίας Covid-19, ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ εξήγησε ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει μία «τρίτη οδό» με «νέα μαζικά μέτρα αναχαίτισης» της επιδημίας σε 16 διαμερίσματα. Ανέφερε μία φορά τη λέξη «καραντίνα» για να τα χαρακτηρίσει, όμως ο όρος αυτός αναμεταδόθηκε ευρέως στα ΜΜΕ σήμερα.

Στο πλευρό του, ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν διερωτήθηκε: «Μπορούμε να μιλάμε για μια τρίτη καραντίνα; Δεν γνωρίζω πώς πρέπει να ονομάσουμε αυτά τα αυστηρά μέτρα που ελήφθησαν. Όμως, υπάρχει μια διαφορά που είναι αξιοσημείωτη, ότι γινόμαστε πιο εξωστρεφείς».

Τα νέα μέτρα, που ξεκινούν σήμερα, αφορούν τουλάχιστον 21 εκατομμύρια Γάλλους, σε 16 διαμερίσματα, εκ των οποίων 12 εκατομμύρια κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Παρισιού, οικονομικού πνεύμονα της χώρας.

Βάσει των μέτρων, απαγορεύονται οι μετακινήσεις μεταξύ των περιοχών, επιτρέπεται η λειτουργία μονάχα των καταστημάτων με είδη πρώτης ανάγκης και οι μετακινήσεις εκτός της οικίας μπαίνουν σε ένα πλαίσιο, όμως με πιο ευέλικτους κανόνες σε σύγκριση με τις καραντίνες του Μαρτίου και του Νοεμβρίου. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας ξεκινά μία ώρα μετά, στις 20.00 ώρα Ελλάδας και τα σχολεία παραμένουν ανοικτά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης