Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε σήμερα αύξηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, αθετώντας προεκλογική υπόσχεση του, προκειμένου το σύστημα υγείας να ανακάμψει και να απορροφήσει τις σημαντικές καθυστερήσεις στην ιατρική φροντίδα που συσσωρεύτηκαν στη διάρκεια της πανδημίας.

Δεχόμενος έντονες επικρίσεις, ακόμη και από τις τάξεις της συντηρητικής πλειοψηφίας του που αντιτίθεται στην αύξηση των φόρων, ο πρωθυπουργός διευκρίνισε πως η αύξηση αυτή του 1,25% που θα εφαρμοστεί από τον Απρίλιο του 2022 θα χρηματοδοτήσει επίσης την ανάληψη της φροντίδας, η οποία συχνά κοστίζει πολύ, ενηλίκων που χρειάζονται υποστήριξη, όπως οι ηλικιωμένοι σε οίκους ευγηρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά «τη χειρότερη πανδημία σε έναν αιώνα (…) οφείλουμε τώρα να βοηθήσουμε το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας να ανακάμψει», δήλωσε ο Τζόνσον στους βουλευτές.

«Οφείλουμε να παράσχουμε τώρα τη χρηματοδότηση προκειμένου να φθάσουμε εκεί», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως η αύξηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης θα επιτρέψει να συγκεντρωθούν 36 δισεκ. λίρες (42 δισεκ. ευρώ) τα τρία επόμενα χρόνια, μαζί με μια χρηματοδότηση 5,4 δισεκ. λιρών για τους έξι επόμενους μήνες.

Ο κορωνοϊός αύξησε σε μεγάλο βαθμό την πίεση στο δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας, που είχε ήδη προβλήματα πριν από την πανδημία, με καθυστερήσεις και χρόνιες ελλείψεις προσωπικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάνω από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε λίστα αναμονής για μη επείγουσα ιατρική φροντίδα στην Αγγλία και αν δεν γίνει τίποτα, ο αριθμός αυτός μπορεί να φθάσει τα 13 εκατομμύρια μέχρι τα τέλη του έτους, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

«Αναγνωρίζω ότι αυτό παραβιάζει μια δέσμευση του προγράμματος” που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο των βουλευτικών εκλογών του Δεκεμβρίου 2019» είπε ο Μπόρις Τζόνσον. «Δεν είναι κάτι που το κάνω ελαφρά τη καρδία αλλά μια παγκόσμια πανδημία δεν περιλαμβάνεται σε κανένα πρόγραμμα» πρόσθεσε και υπογράμμισε πως ο ιός προκάλεσε προβλήματα στα δημόσια οικονομικά.

Η αύξηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, που θα ισχύσει για εργαζομένους και εργοδότες, θα συμβάλει επίσης να χρηματοδοτηθεί η πλαισίωση ηλικιωμένων και ενηλίκων που χρειάζονται υποστήριξη, για παράδειγμα εκείνων που πάσχουν από άνοια, μια μεταρρύθμιση για την οποία είχαν δοθεί υποσχέσεις από διαδοχικές κυβερνήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τώρα, όποιος έχει εισόδημα που υπερβαίνει τις 23.250 λίρες πρέπει να αναλάβει όλα τα έξοδα, κάτι που οδηγεί μερικές φορές σε δύσκολες καταστάσεις με κάποιους να φθάνουν μέχρι και να πουλήσουν το σπίτι τους προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα έχουν τη φροντίδα. Από τον Οκτώβριο του 2023 το ανώτατο όριο ιατρικών δαπανών που θα καλύπτονται από το σύστημα υγείας θα είναι 86.000 ανά άτομο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης