Την έντονη καταδίκη του για τις ανακοινώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Κύπρο εκφράζει ο επικεφαλής της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τονίζοντας την αλληλεγγύη στην Κύπρο και την απόρριψη μίας λύσης δύο κρατών.

«Kαταδικάζω έντονα τις ανακοινώσεις του προέδρου Ερντογάν σχετικά με το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων. Αυτό δεν είναι μόνο θέμα ρητορικής, αλλά και θέμα ενεργειών» απαντά ο κ. Βέμπερ ερωτηθείς σχετικά με την προκλητική ρητορική του Τούρκου προέδρου παρά τις εκκλήσεις της Ε.Ε. να αλλάξει πολιτική απέναντι στην Κύπρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως προσθέτει, «ενώ ο κ. Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι οι αρχικοί ιδιοκτήτες θα κληθούν να επιστρέψουν στις περιουσίες τους, είναι σαφές ότι αυτό θα τεθεί υπό τη διοίκηση της παράνομης και μη αναγνωρισμένης τουρκοκυπριακής διοίκησης». «Αυτό παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που ζητούν τη μεταφορά ολόκληρης της περιοχής στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία επίσης δηλώνει ότι μόνο οι νόμιμοι ιδιοκτήτες των Βαρωσίων μπορούν να εγκατασταθούν στην περιοχή» αναφέρει.

«Ο κ. Ερντογάν ζητεί, επίσης, δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο. Για εμάς, αυτές οι ενέργειες πρέπει να σταματήσουν. Η μόνη αποδεκτή λύση στην Κύπρο είναι μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Και τα Βαρώσια πρέπει να επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους» ξεκαθαρίζει ο κ. Βέμπερ.

Επιπροσθέτως, σημειώνει ότι «η Ε.Ε. δεν μπορεί να παρακολουθεί αδρανής, ενώ ο Ερντογάν προσπαθεί και πάλι να χωρίσει ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. στη μέση. Τα Βαρώσια πρέπει να συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πρέπει να υπάρξουν συνέπειες. Στεκόμαστε με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο και απορρίπτουμε σθεναρά την τουρκική θέση μιας λύσης δύο κρατών». Ερωτηθείς σχετικά με το κράτος δικαίου στην Τουρκία, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΕΛΚ τονίζει ότι «οι εξελίξεις στην Τουρκία όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης είναι πολύ ανησυχητικές. Αυτό δεν είναι νέο. Η διάβρωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων συνεχίζεται εδώ και μερικά χρόνια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Βέμπερ επισημαίνει πως «είναι σαφές ότι το τουρκικό καθεστώς απομακρύνεται από τις ευρωπαϊκές αξίες και ότι το κράτος δικαίου κινδυνεύει στη χώρα. Ειδικότερα η κατάσταση των δημοσιογράφων αποτελεί αντικείμενο μεγάλης ανησυχίας. Κάθε φορά που συζητάμε με τον πρόεδρο Ερντογάν, πρέπει πάντα να καθιστούμε σαφές ότι ο σεβασμός των θεμελιωδών αξιών μας δεν είναι διαπραγματεύσιμος».

«Επομένως πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην Ε.Ε. Όλοι γνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν θα είναι ποτέ μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί, συνεπώς, να συνεχίζονται δαπανηρές διαπραγματεύσεις που μπορούν να οδηγήσουν μόνο σε αδιέξοδο; Αυτό πρέπει να σταματήσει» καταλήγει ο κ. Βέμπερ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης