Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στη Λωρίδα της Γάζας ενδέχεται να οδηγήσει στον κορεσμό του ούτως ή άλλως αδύναμου συστήματος υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα πιθανόν ήδη την επόμενη εβδομάδα, προειδοποίησαν την Κυριακή σύμβουλοι της κυβέρνησης για θέματα δημόσιας υγείας.

Η Λωρίδα της Γάζας, όπου ο φτωχός πληθυσμός των δύο εκατομμυρίων θεωρείται εξαιρετικά ευάλωτος σε μολυσματικές ασθένειες, έχει καταγράψει επίσημα ως αυτό το στάδιο 65 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου περίπου 14.000 μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό. Τα περισσότερα κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί μετά τον Αύγουστο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως οι 79 από τις 100 λειτουργικές συσκευές μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής για ασθενείς με την COVID-19 βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε χρήση, επισήμανε ο Αμπντελραούφ Ελμανάμα, μέλος του κλιμακίου που έχει αναλάβει τον συντονισμό των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Μέσα σε δέκα ημέρες, το σύστημα υγείας θα αδυνατεί να απορροφήσει τέτοιες αυξήσεις των κρουσμάτων και μπορεί να υπάρξουν περιπτώσεις που δεν θα υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι στις μονάδες εντατικής θεραπείας» υπογράμμισε, προσθέτοντας πως ο δείκτης θνητότητας (0,05%) υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί σημαντικά.

Μέχρι σήμερα, η Χαμάς, το ισλαμιστικό κίνημα το οποίο κυβερνά τον θύλακα, έχει επιβάλει lockdown μία φορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο μακρόχρονος ισραηλινός αποκλεισμός, ο οποίος υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, έχει καταφέρει βαρύ χτύπημα στην τοπική οικονομία και στο σύστημα υγείας στον θύλακα.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ τονίζει πως με τον αποκλεισμό αυτό εμποδίζεται η Χαμάς να εξοπλιστεί. Τα δύο μέρη έχουν εμπλακεί τρεις φορές σε πόλεμο αφού το ισλαμιστικό κίνημα ανέλαβε την εξουσία στον θύλακα. Την Κυριακή, βομβάρδισε εγκαταστάσεις της Χαμάς σε αντίποινα για την εκτόξευση ρουκέτας από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του νότιου Ισραήλ.

«Δεν θα κάνουμε καμιά έκπτωση λόγω του κορωνοϊού στη Χαμάς» διεμήνυσε ο Ιζχάρ Σάια, υπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ισραήλ, μιλώντας στο ραδιόφωνο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. «Θα συνεχίσουμε να αντιδρούμε όπως είναι προσήκον» πρόσθεσε.

Πάντως άλλος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο Ρόιτερς πως, αφότου η πανδημία του νέου κορωνοϊού εκδηλώθηκε στον θύλακα, οι ισραηλινές αρχές επέτρεψαν να φτάσουν σε αυτόν 60 συσκευές μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής και 9 μηχανήματα για να γίνονται τεστ PCR (αλυσιδωτής αντίδρασης της πολυμεράσης ή μοριακά τεστ). Με αυτά τα μηχανήματα επιτράπηκε να δεκαπλασιαστούν τα τεστ.

Ο Αμπντελνάσερ Σόμπο, στέλεχος του γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποίησε με τη σειρά του πως «μέσα σε μία εβδομάδα θα αδυνατούμε να προσφέρουμε φροντίδα στους ασθενείς που θα βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση».

Ο δείκτης των θετικών αποτελεσμάτων μεταξύ των ανθρώπων που υποβάλλονται σε τεστ έχει φτάσει το 21%, ενώ αυξάνονται επίσης συγκριτικά οι μολύνσεις μεταξύ των κατοίκων του θύλακα άνω των 60 ετών, πρόσθεσε ο ίδιος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης