Μια κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε σήμερα ο λιβυκός στρατός, ακολουθώντας κατά πόδας τον συνασπισμό των παραστρατιωτικών Φατζρ Λίμπια, σε υποστήριξη των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν στη Γενεύη με σκοπό να θέσουν τέρμα σε μία σύγκρουση η οποία ρημάζει τη χώρα μετά την πτώση του Καντάφι.

Το γενικό επιτελείο ανακοίνωσε, σε ανακοινωθέν που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, μία «κατάπαυση του πυρός σε όλα τα μέτωπα, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Κυριακής» (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι η εκεχειρία αυτή «δεν αφορά τις επιχειρήσεις που διεξάγονται κατά των τρομοκρατών», μία αναφορά στις ριζοσπαστικές ένοπλες ισλαμιστικές οργανώσεις που δρουν στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου, συνταγματάρχης Άχμεντ Μεσμάρι, δήλωσε πως η απόφαση αυτή ελήφθη «προς υποστήριξη των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη», λέγοντας πως «ο στρατός τηρεί ίσες αποστάσεις από όλες τις πολιτικές οργανώσεις στη Λιβύη και δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις».

Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (Minul) «χαιρέτισε τις μονομερείς ανακοινώσεις κατάπαυσης του πυρός», ερμηνεύοντας «αυτό το ενθαρρυντικό σημάδι ως ένα σημαντικό στοιχείο για τη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας ευνοϊκής στον εν εξελίξει λιβυκό πολιτικό διάλογο».

Καλώντας τα μέρη να διασφαλίσουν ότι η κατάπαυση του πυρός εφαρμόζεται στις επιχειρήσεις στο έδαφος, στον αέρα και στη θάλασσα, η Misnul εξέφρασε την ευχή μία εκεχειρία να επιτρέψει ώστε η ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει τους εκτοπισμένους από τη βία αμάχους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο στρατός δεσμεύεται να εξακολουθήσει [να τηρεί] την υποχρέωσή του να προστατεύει τον λιβυκό λαό, να διασφαλίζει την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας, και να μάχεται κατά της τρομοκρατίας και της αναρχίας, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων αυτών» πρόσθεσε ο συνταγματάρχης Μεσμάρι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης