Οι πρόεδροι του εκλεγμένου Κοινοβουλίου και του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης έγιναν δεκτοί χθες Παρασκευή στο Ραμπάτ από τον επικεφαλής της μαροκινής διπλωματίας εν μέσω προσπαθειών για την «επίλυση της λιβυκής κρίσης», σύμφωνα με μια ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η Λιβύη προσπαθεί να βάλει τέλος σε μια δεκαετία χάους και συγκρούσεων, που σημαδεύτηκε από αιματηρές εχθροπραξίες και την ύπαρξη δύο αντιπάλων κυβερνήσεων, στο ανατολικό και το δυτικό τμήμα της. Η συμφωνία εκεχειρίας που υπογράφτηκε το περασμένο φθινόπωρο εξακολουθεί να τηρείται απ’ όλους. Η νέα μεταβατική κυβέρνηση, υπό τον επιχειρηματία Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά, έχει ως στόχο να ενώσει τους θεσμούς, να βάλει τέλος στις συγκρούσεις και να οδηγήσει τη χώρα στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, στις 24 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αγκίλα Σάλεχ, πρόεδρος του εκλεγμένου Κοινοβουλίου με έδρα το Τομπρούκ (ανατολικά) και ο Χάλεντ ελ Μέχρι, πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου του Κράτους που εδρεύει στην Τρίπολη (δυτικά), είχαν ξεχωριστές συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Νάσερ Μπουρίτα «στο πλαίσιο των προσπαθειών του Μαρόκου για τη διευθέτηση της λιβυκής κρίσης », σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.

Λίβυοι αξιωματούχοι έφτασαν στο Μαρόκο την Πέμπτη για να ξεκινήσουν, σύμφωνα με το Ραμπάτ, έναν νέο γύρο συνομιλιών σχετικά με τον ορισμό αξιωματούχων στις ηγεσίες μιας σειράς στρατηγικών θέσεων, μια διαδικασία αντικείμενο βαθιών διχασμών σε μια χώρα που αναζητά σταθερότητα.

Αυτά τα πόστα αφορούν τις υψηλότερες αρχές της χώρας: κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας, Γενικός Εισαγγελέας και πρόεδροι της Διοικητικής Εποπτικής Αρχής, της Κρατικής Αρχής για την καταπολέμηση της διαφθοράς, της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής και του Ανώτατου Δικαστηρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, το μαροκινό ΥΠΕΞ δεν επιβεβαίωσε αν συναντήθηκαν οι δύο Λίβυοι αξιωματούχοι και τίποτα δεν ειπώθηκε για οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με τις εν λόγω θέσεις.

Το Βερολίνο θα φιλοξενήσει στις 23 Ιουνίου τη δεύτερη διάσκεψη για την ειρήνη στη Λιβύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και, για πρώτη φορά, με τη συμμετοχή της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης