Λιβανέζα βουλευτής πραγματοποιεί καθιστική διαμαρτυρία την Τετάρτη σε υποκατάστημα της τράπεζας Byblos στο βόρειο τμήμα της Βηρυτού, ζητώντας πρόσβαση στις καταθέσεις της προκειμένου να πληρώσει για μια επέμβαση στην οποία θα υποβληθεί.

Η κίνηση της Σίνθια Ζαραζίρ γίνεται την ώρα που αυξάνονται οι απόπειρες ληστείας από απελπισμένους πολίτες στον Λίβανο που επιθυμούν να πάρουν τις δικές τους καταθέσεις, οι οποίες είναι μπλοκαρισμένες εδώ και τρία χρόνια λόγω της σοβαρής οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλοί άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το υποκατάστημα της τράπεζας για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τη βουλευτή, η οποία εισήλθε στο κτίριο συνοδευόμενη από δύο δικηγόρους, μέλη μιας ομάδας στήριξης των καταθετών.

«Η Σίνθια, που έχει λογαριασμό σε αυτή την τράπεζα, ζητεί το ποσό των 8.500 δολαρίων προκειμένου να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση την οποία δεν καλύπτει η ασφάλεια υγείας της», δήλωσε η Νταρίν Νταντάσλι, μια ακτιβίστρια, σύμφωνα με την οποία η βουλευτής έχει ήδη αναγκαστεί να αναβάλει την επέμβαση λόγω έλλειψης χρημάτων.

Ο Φουάντ Ντεμπς, ένας δικηγόρος που συνοδεύει τη βουλευτή, διαβεβαίωσε ότι αυτή δεν πρόκειται να βγει από το υποκατάστημα της τράπεζας, αν δεν λάβει τα χρήματα που ζητεί, προσθέτοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε περάσει μερικές ημέρες πηγαίνοντας μπρος- πίσω στην τράπεζα, στην οποία έχω δώσει τα ιατρικά μου αρχεία και δεν μας απαντά. Δεν μπορώ να καθυστερήσω άλλο (την επέμβαση). Ήρθα για να πάρω τα χρήματά του», δήλωσε η ίδια η Ζαραζίρ.

«Σήμερα ήρθα ως απλή πολίτης, όχι ως βουλευτής. Δεν με νοιάζει τι θα σκεφθούν οι συνάδελφοί μου στο κοινοβούλιο», πρόσθεσε.

Την Τρίτη σημειώθηκαν τέσσερις ληστείες σε τράπεζες του Λιβάνου, δύο από τις οποίες από ενόπλους που ζητούσαν πρόσβαση στις καταθέσεις τους.

Ο συνταξιούχος διπλωμάτης και επίτιμος πρόξενος της Ιρλανδίας Τζορτζ Σιάμ πραγματοποίησε καθιστική διαμαρτυρία σε υποκατάστημα τράπεζας σε προάστιο της Βηρυτού ζητώντας να του δοθούν οι καταθέσεις του. Τελικά κατέληξε σε συμφωνία με την τράπεζα.

Επίσης ένας συνταξιούχος αστυνομικός εισέβαλε σε τράπεζα και απαιτούσε να μεταφερθούν χρήματα στον γιο του που είναι φοιτητής στην Ουκρανία. Ο άνδρας συνελήφθη χωρίς να ικανοποιηθεί το αίτημά του.

Αντίστοιχο περιστατικό σημειώθηκε τη Δευτέρα.

Οι τράπεζες στον Λίβανο ξανάνοιξαν στα τέλη Σεπτεμβρίου, λαμβάνοντας δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, αφού έκλεισαν στις 16 του μήνα για μια εβδομάδα έπειτα από μια σειρά ληστειών από πελάτες που ήθελαν να αποσύρουν τις αποταμιεύσεις τους που έχουν μπλοκαριστεί.

Εδώ και τρία χρόνια οι καταθέτες μπορούν να αποσύρουν συγκεκριμένα ποσά σε δολάρια ή λιβανέζικες λίρες, με το εθνικό νόμισμα να έχει χάσει περισσότερο από το 95% της αξίας του από την αρχή της κρίσης.

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης