Μια ρωσική στρατιωτική βοήθεια στη Λευκορωσία θα συνιστούσε «εισβολή», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Λίνας Λινκεβίσιους.

«Δεν υπάρχουν λόγοι για στρατιωτική υποστήριξη από τη Ρωσία και καμία νομική ή άλλη βάση γι’αυτό. Αυτό θα συνιστούσε εισβολή στη χώρα και θα κατέστρεφε τα τελευταία ίχνη της ανεξαρτησίας της», δήλωσε ο Λινκεβίσιους σε δημοσιογράφους στο Βίλνιους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ρωσία θα διακινδύνευε πολλά αν το έκανε, δεδομένου αυτού που γίνεται στη Λευκορωσία, δεδομένης της λαϊκής υποστήριξης. Θα πρέπει να καταλάβει ότι μια εισβολή δεν θα ήταν αιτιολογημένη ούτε νομικά, ούτε ηθικά, ούτε πολιτικά», πρόσθεσε.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στον επί σειρά ετών πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο ότι η Μόσχα προτίθεται να βοηθήσει τη Λευκορωσία στο πλαίσιο ενός συλλογικού στρατιωτικού συμφώνου, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής της Λιθουανίας για την εθνική ασφάλεια και άμυνα δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν θα αντιδράσει σε στρατιωτική άσκηση της Λευκορωσίας που γίνεται κοντά στα σύνορά της και ότι θα παρακολουθεί στενά τα σχέδια της Λευκορωσίας για τη μετακίνηση επιπρόσθετων στρατευμάτων στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πιστεύουμε ότι (η άσκηση) δεν αποτελεί μεγάλη απειλή για την εθνική μας ασφάλεια και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Λιθουανία δεν θα αντιδράσει με κανέναν τρόπο», σημείωσε ο Νταΐνιους Γκαϊζάουσκας.

Ο πρόεδρος της χώρας Γκιτάνας Ναουσέντα ζήτησε από τις κυβερνητικές υπηρεσίες να παρακολουθούν τα σχέδια της Λευκορωσίας για την ανάπτυξη επιπρόσθετων στρατευμάτων στην περιοχή Γκρόντνο και να τον ενημερώσουν αμέσως για οποιεσδήποτε εξελίξεις, δήλωσε ο σύμβουλός του σε δημοσιογράφους.

Η Λευκορωσία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι σκοπεύει να κάνει στρατιωτικές ασκήσεις στις 17 ως τις 20 Αυγούστου κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας και στην περιοχή Γκρόντνο, η οποία συνορεύει με την Πολωνία και τη Λιθουανία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης