Το αντιπολιτευόμενο συντηρητικό κόμμα Ένωση της Πατρίδας-Λιθουανοί Χριστιανοδημοκράτες προηγείται με ποσοστό 24,8% στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στη Λιθουανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή της χώρας, καθώς η υψηλή ανεργία και η αύξηση του χρέους έπληξε τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο συνασπισμός Ένωση Αγροτών και Πρασίνων του πρωθυπουργού Σαούλιους Σκβερνέλις ακολουθεί με ποσοστό 17,5%, καθώς τα τρία μικρότερα κόμματα της συμμαχίας δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν το απαραίτητο 5% για να ενταχθούν στο κοινοβούλιο, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι διακυβεύεται η παραμονή του στην εξουσία. Ωστόσο ο δεύτερος γύρος των εκλογών μπορεί να αλλάξει ξανά τις ισορροπίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πορεία της οικονομίας της Λιθουανίας ήταν καλύτερη από ό,τι ορισμένων άλλων χωρών της ΕΕ κατά την κρίση που προκάλεσε ο νέος κορωνοϊός. Ωστόσο ο πρωθυπουργός αντιμετώπισε επικρίσεις επειδή δεν κατάφερε να μειώσει την ανεργία, ούτε να αντιμετωπίσει την αύξηση του χρέους και για το ότι δεν έκανε αρκετά για να αποτρέψει ένα νέο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού.

Εβδομήντα έδρες του κοινοβουλίου θα καλυφθούν ήδη από τον πρώτο γύρο των εκλογών βάσει αναλογικής ψηφοφορίας, ενώ άλλες 71 θα κριθούν σε δύο εβδομάδες στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Οι ειδικοί αναμένουν δύσκολες συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ των έξι κομμάτων που προβλέπεται βάσει των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου να μπουν στο κοινοβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αντιμετώπιση από την κυβέρνηση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού επισκίασε την ψηφοφορία, στην οποία η συμμετοχή ανήλθε σε ποσοστό 47,2%, το οποίο είναι σημαντικά χαμηλότερο από τις προηγούμενες βουλευτικές που είχαν διεξαχθεί πριν από τέσσερα χρόνια.

Για την αποτροπή της διασποράς του COVID-19, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι είχαν ζητήσει από τον κόσμο να φέρει μαζί του το δικό του στυλό για να σημειώσει στα ψηφοδέλτια. Η Λιθουανία, μια χώρα με λιγότερους από 3 εκατομμύρια κατοίκους, έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 8.899 κρούσματα νέου κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένου ενός αριθμού ρεκόρ 205 νέων κρουσμάτων το Σάββατο πριν από τις εκλογές, και 103 θανάτους από COVID-19.

Πολλοί στην χώρα αυτήν της Βαλτικής εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την επιμονή της εισοδηματικής ανισότητας παρά τη γρήγορη οικονομική ανάπτυξη της χώρας μετά την ένταξή της στην ΕΕ, το 2004, όπως και για την ανεργία που ανέρχεται στο 8,5%.

Το ένα πέμπτο των Λιθουανών αντιμετώπιζε τον κίνδυνο διαβίωσης υπό συνθήκες φτώχειας το 2019, κυρίως οι ηλικιωμένοι, με την αναλογία αυτή να μην έχει αλλάξει από την προηγούμενη δεκαετία, σύμφωνα με τα κρατικά στοιχεία.

Η σχετική αντίσταση που έδειξε η χώρα στον οικονομικό αντίκτυπο από τα μέτρα για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού βοήθησαν τον κυβερνητικό συνασπισμό να καλύψει κάποιο από το έδαφος που είχε χάσει, μετά την βουτιά που είχε σημειώσει με την αποκάλυψη κατηγοριών για διαφθορά. Η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά 4% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, το οποίο ήταν το δεύτερο καλύτερο αποτέλεσμα μιας χώρας μέλους της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης