Οχτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά σε «παράνομο» τουριστικό ξενώνα στο κέντρο της Ρίγας, της πρωτεύουσας της Λετονίας, νωρίς σήμερα, με τον δήμαρχο της πόλης να δεσμεύεται ότι θα κλείσει τέτοιου είδους καταλύματα.

Ο δήμαρχος Μάρτιν Στάκις δήλωσε ότι ο ξενώνας, που λειτουργούσε σε διαμέρισμα κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, χρησιμοποιούνταν κυρίως από ξένους, αλλά δεν είναι ακόμη γνωστή η ταυτότητα των θυμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα πτώματα έχουν απανθρακωθεί σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούμε να ταυτοποιήσουμε τη χώρα προέλευσης. Τα έγγραφά τους έχουν καεί» δήλωσε ο υπαρχηγός της λετονικής αστυνομίας Αντρέις Γκρίσινς σε δημοσιογράφους. Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα χρειαστεί να διενεργηθούν» τεστ DNA για να ταυτοποιηθούν τα θύματα.

Εκτός των οχτώ νεκρών, εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν και 24 απεγκλωβίστηκαν από την πυρκαγιά που σημειώθηκε στον έκτο όροφο του κτηρίου, στον οποίο οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης κλήθηκαν στις 04:43 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με ανακοίνωση της αρμόδιας υπηρεσίας Πυρόσβεσης και Διάσωσης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων BNS, η αστυνομία ξεκίνησε ποινική έρευνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δήμαρχος είπε ότι ο ξενώνας ονομαζόταν «Japanese Style Centrum». Σε φωτογραφίες του χώρου που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα booking.com φαίνονται κρεβάτια να είναι στρυμωγμένα σε στενές σοφίτες.

Σύμφωνα με λετονικά μέσα ενημέρωσης, κάτοικοι της περιοχής είπαν ότι στον ξενώνα σύχναζαν άνθρωποι που έκαναν χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ.

«Τα δωμάτια μοιάζουν με κουτιά παπουτσιών» έγραψε η Σοφία από την Ισπανία στην αξιολόγησή της στην ιστοσελίδα αφού έμεινε στον ξενώνα τον Φεβρουάριο.

Άλλη αξιολόγηση, από μία Λετονή με το όνομα Βικτόρια, η οποία έμεινε εκεί τον Μάρτιο, ανέφερε ότι το δωμάτιο δεν είχε παράθυρο, ούτε εξαερισμό, ενώ άλλοι χρήστες έκαναν λόγο για κανονικούς ενοίκους που ζούσαν εκεί μαζί με τους επισκέπτες.

«Ο κόσμος κοιμάται στις σκάλες» έγραψε ανώνυμος χρήστης από την Αυστραλία τον Δεκέμβριο. Ο ξενώνας δεν απάντησε άμεσα σε ερωτήματα που υποβλήθηκαν μέσω της σχετικής φόρμας στην ιστοσελίδα του.

Όταν αξιωματούχοι θέλησαν να πραγματοποιήσουν τον Φεβρουάριο επιθεώρηση σε ό,τι αφορά την ασφάλεια σε περίπτωση πυρκαγιάς, δεν τους επετράπη η είσοδος, δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο BNS, ο υπουργός Εσωτερικών Σάντις Γκίργκενς, ενώ ο δήμαρχος της Ρίγας χαρακτήρισε τον ξενώνα «παράνομο».

«Δεν ήταν (κανονικός) ξενώνας. Ήταν ένα διαμέρισμα που χρησιμοποιούνταν ως ξενώνας» δήλωσε ο δήμαρχος. «Είναι πολύ πιθανόν να μην είναι το μοναδικό τέτοιο διαμέρισμα στη Ρίγα και αυτό είναι κάτι που πρέπει να διορθώσουμε» ανέφερε.

Οι Αρχές είχαν αποφασίσει να κλείσουν τον ξενώνα, αλλά η φωτιά ξέσπασε πριν προλάβουν να θέσουν σε εφαρμογή την απόφασή τους.

Τα ξενοδοχεία και οι ξενώνες στη γραφική χώρα της Βαλτικής παρέμειναν ανοιχτά κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID, αλλά ο αριθμός των ξένων επισκεπτών μειώθηκε δραματικά. Η χώρα του 1,9 εκατ. κατοίκων έχει καταγράψει 2.106 θανάτους λόγω του κορωνοϊού, με τα ημερήσια κρούσματα να αυξάνονται προσφάτως, παραμένοντας ωστόσο κάτω από τα υψηλά επίπεδα του Ιανουαρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης