Δύο μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία συνελήφθησαν σήμερα κοντά στην είσοδο εργοστασίου, δήλωσε εκπρόσωπος του συμβουλίου στο Reuters.

Οι συλληφθέντες είναι η Όλγκα Κοβάλκοβα και ο Σεργκέι Ντιλέφσκι. Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστός ο λόγος για τον οποίο συνελήφθησαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, η υποψήφια της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές που έγιναν στη Λευκορωσία Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια εξέφρασε την ελπίδα να αρχίσει σύντομα ένας διάλογος με τις Αρχές, σύμφωνα με δηλώσεις της στην πολωνική εφημερίδα Gazeta Wyborcza.

Η Λευκορωσία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πολιτική της κρίση από τότε που ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Σοβιετική Ένωση, με δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές να απορρίπτουν την επανεκλογή του Αλεξάντρ Λουκασένκο στις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου, στις οποίες οι αντιπολιτευόμενοι υποστηρίζουν ότι έγινε νοθεία.

Η αντιπολίτευση προχώρησε την περασμένη εβδομάδα στη σύσταση ενός Συντονιστικού Συμβουλίου το οποίο έχει στόχο να διαπραγματευτεί με τις Αρχές μια μεταβίβαση της εξουσίας. Η Λευκορωσία κίνησε ποινική διαδικασία εναντίον του οργάνου αυτού της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας το για παράνομη απόπειρα κατάληψης της εξουσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο στόχος του Συμβουλίου αυτού είναι να κάνει διάλογο με τις σημερινές Αρχές. Ελπίζω ότι ο διάλογος αυτός θα γίνει σύντομα. Ωστόσο, ο πρώτος όρος είναι η απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων» σημειώνει η Τιχανόφσκαγια στη συνέντευξή της στην πολωνική εφημερίδα, η οποία δημοσιεύεται σήμερα.

Η Τιχανόφσκαγια είναι ένα νέο πρόσωπο στην πολιτική σκηνή της χώρας, στο οποίο συναίνεσε η αντιπολίτευση για να είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές, μετά τον αποκλεισμό από την κούρσα για την προεδρία άλλων γνωστότερων φυσιογνωμιών της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του ακτιβιστή συζύγου της που φυλακίστηκε. Αυτή κατέφυγε στη γειτονική Λιθουανία μετά τις εκλογές.

Στη συνέντευξή της στην πολωνική εφημερίδα, η Τιχανόφσκαγια δηλώνει επίσης ότι δεν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα αν γίνουν νέες εκλογές, αλλά ότι αναμένει πως θα το κάνει ο σύζυγός της και ότι η ίδια προτιμάει να εργαστεί σε οργανώσεις προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

«Ωστόσο είναι πολύ νωρίς να μιλάμε γι’ αυτό. Ο βασικός στόχος είναι νέες εκλογές» κατέληξε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης