Ο ΟΗΕ αξίωσε σήμερα την άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου της αντιπολίτευσης που συνελήφθη στο Μινσκ μετά την εκτροπή εμπορικής πτήσης από τις αρχές της Λευκορωσίας, ζητώντας επίσης αποδείξεις ότι αυτός δεν υπέστη βασανιστήρια.

«Ζητούμε την άμεση απελευθέρωση του Ρομάν Προτάσεβιτς και της Σοφία Σαπέγκα (της συντρόφου του), στους οποίους θα έπρεπε να έχει επιτραπεί να φτάσουν στον προβλεπόμενο προορισμό τους στη Λιθουανία» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ρούπερτ Κόλβιλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Φοβόμαστε για την ασφάλεια του Ρομάν Προτάσεβιτς και θέλουμε να λάβουμε τη διαβεβαίωση ότι έχει ανθρώπινη μεταχείριση και ότι δεν υπέστη κακομεταχείριση ούτε βασανιστήρια» πρόσθεσε σε τακτική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών σημείωσε ότι η εμφάνιση στην κρατική τηλεόραση χθες, Δευτέρα, το βράδυ του διαφωνούντα δημοσιογράφου «δεν ήταν καθησυχαστική, δεδομένων των εμφανών μωλώπων στο πρόσωπό του και το ισχυρό ενδεχόμενο η παρουσία του να μην ήταν εκούσια και η “ομολογία” του να αποσπάστηκε διά της βίας». «Ομολογίες αυτού του είδους που αποσπώνται με τη βία απαγορεύονται από τη Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων» υπογράμμισε.

Οι αρχές της Λευκορωσίας κατηγορούνται ότι εξέτρεψαν στο Μινσκ εμπορική πτήση από την Αθήνα με προορισμό το Βίλνιους υπό το πρόσχημα συναγερμού για βόμβα προκειμένου να μπορέσουν να συλλάβουν τον Ρομάν Προτάσεβιτς, έναν 26χρονο δημοσιογράφο της αντιπολίτευσης που επέβαινε σε αυτό. Η σύντροφός του, Σοφία Σαπέγκα, Ρωσίδα υπήκοος, συνελήφθη επίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όπως τόσοι άλλοι, έχουμε συγκλονιστεί από την παράνομη σύλληψη και την αυθαίρετη κράτηση του δημοσιογράφου» υπογράμμισε ακόμα ο Κόλβιλ, καταδικάζοντας τα «ψεύτικα προσχήματα» που εξυπηρέτησαν στη σύλληψή του.

«Μια τέτοια κατάχρηση κρατικής εξουσίας απέναντι σε έναν δημοσιογράφο επειδή άσκησε τα καθήκοντά του, τα οποία προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο, αξίζει την ισχυρότερη καταδίκη» τόνισε.

Η λευκορωσική τηλεόραση μετέδωσε χθες το βράδυ βίντεο με τον νεαρό άνδρα, το οποίο ελήφθη, σύμφωνα με την ίδια, σε φυλακή του Μινσκ και στο οποίο ο Προτάσεβιτς ομολογεί ότι διοργάνωσε ταραχές στη χώρα.

«Η αυθαίρετη αυτή σύλληψη αποτελεί ένδειξη μιας εξαιρετικά ανησυχητικής κλιμάκωσης της καταστολής των φωνών διαφωνούντων, όχι μόνο δημοσιογράφων, αλλά και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λευκορωσία και άλλων παραγόντων της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ζουν στο εξωτερικό» κατέληξε ο εκπρόσωπος.

Το ΝΑΤΟ καταγγέλλει κρατική αεροπειρατεία

Παράλληλα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε σήμερα ότι η υποχρεωτική προσγείωση επιβατικού αεροσκάφους στη Λευκορωσία ισοδυναμεί με κρατική αεροπειρατεία και ζήτησε τη διεξαγωγή επειγόντως διεθνούς έρευνας και την απελευθέρωση του Προτάσεβιτς.

«Πρόκειται για κρατική αεροπειρατεία και δείχνει πως το καθεστώς στο Μινσκ επιτίθεται στα βασικά δημοκρατικά δικαιώματα και καταστέλλει την ελευθερία της έκφρασης και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης» υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, στο οποίο χαιρέτισε επίσης τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πρέπει να υπάρξει επειγόντως διεθνής έρευνα. Ο δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς και η σύντροφός του Σοφία Σαπέγκα πρέπει να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι» σημείωσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης