Η πρώην υποψήφια για την προεδρία της Λευκορωσίας, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, θα μιλήσει την Τρίτη μέσω βιντεοδιάσκεψης, ενώπιον ευρωβουλευτών, στην έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία θα έχει ως θέμα τις εξελίξεις στη Λευκορωσία, ανακοίνωσε το γραφείο τύπου του Ευρωκοινοβουλίου.

Στη συνεδρίαση θα λάβει επίσης μέρος η γενική γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης Χέλγκα Σμιντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άγνωστο πού κρατούνται δυο ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης που συνελήφθησαν στο Μινσκ

Παράλληλα, το Συντονιστικό Συμβούλιο της λευκορωσικής αντιπολίτευσης δεν γνωρίζει πού κρατούνται τα μέλη του συμβουλίου Όλγα Κοβαλκόβα και Σεργκέι Ντιλέφσκι που συνελήφθησαν νωρίτερα σήμερα στο Μινσκ από τις δυνάμεις ασφαλείας, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Μαξίμ Ζνακ, μέλος του προεδρείου του Συντονιστικού συμβουλίου.

«Δεν έχουμε πληροφορίες για το πού κρατούνται. Με την υπόθεση ασχολούνται δικηγόροι. Ελπίζω ότι θα τους ενημερώσουν», δήλωσε ο Ζνακ, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες, τα δύο μέλη του Συντονιστικού συμβουλίου συνελήφθησαν για παραβάσεις διοικητικού χαρακτήρα και όχι για διάπραξη ποινικών αδικημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην σελίδα της Κοβαλκόβα στο Facebook αναφέρεται ότι τον Ντιλέφσκι και την Κοβαλκόβα τους συνέλαβαν με την κατηγορία ότι διοργάνωσαν συγκέντρωση χωρίς την άδεια των Αρχών. «Οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων τους κατηγόρησαν για διοργάνωση μαζικής εκδήλωσης χωρίς την άδεια των Αρχών και τους οδήγησαν στην κλούβα», αναφέρει το κείμενο, ενώ διευκρινίζεται ότι η σύλληψή τους έγινε στην είσοδο του εργοστασίου τρακτέρ του Μίνσκ (MTZ) όπου ο Ντιλέφσκι και η Κοβαλκόβα «πήγαν για να μιλήσουν με τους απεργούς εργάτες και τον αναπληρωτή διευθυντή για θέματα ιδεολογίας».

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο Πάβελ Λατουσκό, μέλος του προεδρείου του Συντονιστικού συμβουλίου, εκτός από τα δύο μέλη του προεδρείου που συνελήφθησαν, ένα ακόμη μέλος του προεδρείου του Συντονιστικού Συμβουλίου, η Λίλια Βλάσοβα, εκλήθη σήμερα από την Ανακριτική Επιτροπή της Λευκορωσίας για να καταθέσει.

Ο Λατουσκό είπε επίσης ότι οι διώξεις μελών του προεδρείου του Συντονιστικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης, το οποίο όπως ανακοίνωσε απαρτίζεται σήμερα από 600 μέλη, «περιορίζει τις πιθανότητες διαλόγου με την κυβέρνηση».

Στο Μινσκ συνελήφθη σήμερα για παραβάσεις διοικητικού χαρακτήρα ο πρόεδρος της απεργιακής επιτροπής του εργοστασίου κατασκευής αμαξωμάτων φορτηγών Αλεξάντρ Λαβρινόβιτς, μεταδίδει το TASS επικαλούμενο την εκπρόσωπο τύπου της αστυνομίας του Μινσκ.

Επίσης, ο συμπρόεδρος της απεργιακής επιτροπής της εταιρείας Belaruskalia Ανατόλι Μποκούν, παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη, όπου δικάζεται σήμερα κεκλεισμένων των θυρών από δικαστήριο στην πόλη Σολιγκόρσκ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης