Λευκή καθηγήτρια στις ΗΠΑ παραδέχθηκε ότι υποδυόταν για χρόνια τη... μαύρη

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2020, 15:49
Λευκή καθηγήτρια στις ΗΠΑ παραδέχθηκε ότι υποδυόταν για χρόνια τη... μαύρη

Γνωστή ακτιβίστρια και καθηγήτρια Αφροαμερικανικής Ιστορίας στο George Washington University υποδυόταν ότι ήταν μαύρη επί σειρά ετών, παρά το γεγονός ότι στην πραγματικότητα είναι μια λευκή γυναίκα από το Κάνσας.

Σε μια υπόθεση που θυμίζει εκείνη της Ρέιτσελ Ντόλεζαλ, η Τζέσικα Κρουγκ δέχθηκε οικονομική υποστήριξη από πολιτιστικά ινστιτούτα όπως το Κέντρο Σόμπουργκ για την Έρευνα της Μαύρης Κουλτούρας, για ένα βιβλίο που έγραψε σχετικά με την αντίσταση των δραπετών στο υπερατλαντικό δουλεμπόριο. Όμως, σύμφωνα με μια ανάρτηση στο Medium που φέρεται να προέρχεται από την ίδια την Κρουγκ, η καριέρα της στηρίχτηκε σε ένα «τοξικό υπόστρωμα ψεμάτων».

«Σε μια κατάσταση που κλιμακωνόταν στην ενήλικη ζωή μου, έκρυψα τη βιωμένη εμπειρία μου ως λευκή Εβραία από το Κάνσας, υιοθετώντας διάφορες ψευδείς ταυτότητες, τις οποίες δεν είχα κανένα δικαίωμα να ιδιοποιηθώ. Πρώτα υποδύθηκα τη μαύρη από τη Βόρεια Αφρική, μετά τη μαύρη από τις ΗΠΑ, μετά τη μαύρη του Μπρονξ με καταγωγή από την Καραϊβική» έγραψε.

Η Κρουγκ χρησιμοποιούσε το όνομα Τζέσικα Λα Μπομπαλέρα στους ακτιβιστικούς κύκλους, ενώ τον Ιούνιο μίλησε δημόσια κατά της αστυνομικής βίας.

«Είμαι η Τζέσα Μπομπαλέρα. Βρίσκομαι εδώ, στο Ελο Μπάριο του Ανατολικού Χάρλεμ – πιθανότατα το έχετε ακούσει γιατί έχετε ξεπουλήσει τη γειτονιά μου» ξεκίνησε, συστήνοντας τον εαυτό της. Λίγα λεπτά αργότερα, πρόσθεσε: «Θέλω να εγκαλέσω όλους τους λευκούς Νεοϋορκέζους, που περίμεναν επί τέσσερις ώρες όπως και εμείς για να μπορέσουν να μιλήσουν, και δεν παραχώρησαν τον χρόνο τους σε μαύρους Νεοϋορκέζους».

Εκείνοι που την είχαν γνωρίσει ως Λα Μπομπαλέρα έχουν πλημμυρίσει σήμερα τα κοινωνικά δίκτυα με αναρτήσεις που φανερώνουν το σοκ τους.

 

Η Κρουγκ αφήνει υπόνοιες στην ανάρτησή της ότι υποφέρει από προβλήματα ψυχικής υγείας και έχει βιώσει μια τραυματική παιδική ηλικία, όμως σημειώνει ότι δεν θεωρεί ότι αυτό δικαιολογεί τη συμπεριφορά της.

«Είναι προφανές ότι σε όλη μου τη ζωή, τόσο ως ενήλικη όσο και ως παιδί, υποφέρω από κάποιους αδιάγνωστους δαίμονες της ψυχικής μου υγείας. Οι ψυχικές ασθένειες ίσως εξηγούν γιατί υιοθέτησα εξαρχής μια ψευδή ταυτότητα, ως νεαρή, αλλά και γιατί συνέχισα να τη διατηρώ επί τόσο μεγάλο διάστημα.

»Όμως οι ψυχικές ασθένειες δεν μπορούν και δεν θα μπορούν ποτέ να εξηγήσουν ή να δικαιολογήσουν, να συγχωρήσουν ή να αιτιολογήσουν ότι, παρά το γεγονός ότι ήξερα και επέκρινα συχνά κάθε μη μαύρο άτομο που οικειοποιείται την κουλτούρα της μαύρης κοινότητας, η ψευδής μου ταυτότητα είχε δημιουργηθεί εξ ολοκλήρου από τους ιστούς των μαύρων ζωών» έγραψε.

Πηγή: theguardian.com

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2020, 16:03