Χάλκινα κοσμήματα και αγγεία εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ερευνών, σε ασύλητο αρχαϊκό τάφο στην νεκρόπολη του αρχαίου Κιτίου.

Στη σύγχρονη εποχή η περιοχή αυτή είναι τα Περβόλια στη Λάρνακα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου τα κεραμικά αγγεία που βρέθηκαν μέσα στο θάλαμο και το δρόμο του τάφου χρονολογούνται στην Κύπρο-Αρχαϊκή Ι περίοδο. Επίσης, βρέθηκαν πολλά λεπτότεχνα, εισηγμένα, φοινικικά αγγεία, όπως αμφορείς, πρόχοι Δίχρωμης και Ερυθρόχριστης κεραμικής και πιάτα τύπου «Samaria ware».

Αναφορικά με τον τάφο, αποτελούνταν από έναν μεγάλο δρόμο και ο ταφικός θάλαμος είχε το ίδιο σχήμα και τις ίδιες διαστάσεις με τους μικρότερους τάφους της κλασικής περιόδου. Οι περισσότερες ήταν πρωτογενείς ταφές, αλλά δευτερογενείς ταφές βρέθηκαν εντός ενός μεγάλου αμφορέα της Δίχρωμης Γραπτής κεραμικής. Ο αμφορέας περιείχε τα οστά δύο ατόμων, ενός ενήλικα περίπου 20 ετών και ενός παιδιού 8-10 ετών. Συνολικά δεκαεπτά άτομα είχαν ενταφιαστεί στο θάλαμο.

Δύο δρόμοι εντοπίστηκαν στα δυτικά του αρχαϊκού τάφου που ανήκουν σε ημιτελείς τάφους. Όταν λαξεύτηκαν στον βράχο στο τέλος του 6ου αιώνα π.Χ., οι άνθρωποι της εποχής φαίνεται ότι είχαν ξεχάσει την ύπαρξη του μεγάλου αρχαϊκού τάφου. Άλλος ένας αρχαϊκός τάφος εντοπίστηκε στη βορειοδυτική πλευρά της ανασκαμμένης περιοχής. Ανασκάφηκε μόνο μερικώς ο δρόμος. Η αρχική επίχωση διατηρήθηκε στην ανατολική πλευρά του δρόμου, αλλά ένας μεγάλος λάκκος καταλάμβανε τη δυτική του πλευρά. Όπως φαίνεται από το υλικό που συλλέχθηκε από το λάκκο, ο τάφος είχε συληθεί από την αρχαιότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης