Οι διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο χωρών στη Γενεύη της Ελβετίας, ολοκληρώθηκαν στις 17:05, τοπική ώρα (18:05 ώρα Ελλάδας), όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος του Λευκού Οίκου.

Σε πλάνα που δόθηκαν στη δημοσιότητα διακρίνεται ο Αμερικανός πρόεδρος να αποχωρεί από τη Villa La Grange και να κάνει μια χειρονομία επιδοκιμασίας, προτού να μπει στη λιμουζίνα που τον περίμενε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπάιντεν αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον. 

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο IFAX, επικαλούμενο πηγή σε μια από τις αντιπροσωπείες, οι συνομιλίες των δύο ηγετών ήταν αρκετά επιτυχημένες. 

Συνολικά οι επαφές Μπάιντεν-Πούτιν είχαν διάρκεια κάτι παραπάνω από 2,5 ώρες, χρονική διάρκεια αρκετά μικρότερη από αυτή που αναμενόταν.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, η αρχική Σύνοδος Μπάιντεν-Πούτιν μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών, κράτησε 93 λεπτά, ακολούθησε διάλειμμα 45 λεπτών, ενώ η δεύτερη, διευρυμένη συνεδρία είχε διάρκεια 65 περίπου λεπτών. 

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκίνησαν τις συνομιλίες τους στην παραθαλάσσια Villa La Grange στην Ελβετία, το μεσημέρι της Τετάρτης. 

Ξεκινώντας το τετ-α-τετ, ο Πούτιν είπε ότι ελπίζει σε μια «παραγωγική» συνάντηση, όπως επίσης δήλωσε και ο Μπάιντεν λέγοντας «είναι πάντα καλύτερο να συναντιόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο». 

Σε πρώτο επίπεδο, η επαφή των δύο ανδρών έκρυβε μια σχετική αμηχανία, ωστόσο οι δύο πολιτικοί έκαναν μια θερμή χειραψία, ενώ γελούσαν μέσα στην αίθουσα της συνάντησης λίγο πριν αρχίσει η συνομιλία τους. Παρά τη χειραψία, μια σπάνια χειρονομία εν μέσω της πανδημίας του Covid-19, οι συζητήσεις προαναγγέλλονταν δύσκολες και τεταμένες.

Την ίδια ώρα, ο διεθνής Τύπος δίνει έμφαση στη γλώσσα του σώματος των δύο ανδρών, προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσει τις διαρροές και από τις δυο πλευρές.


 

Πούτιν: «Ελπίζω η συνάντησή μας να είναι παραγωγική»

«Κύριε πρόεδρε, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρωτοβουλία σας να συναντηθούμε σήμερα. Ξέρω ότι είχατε ένα μακρύ ταξίδι, πολλή δουλειά. Ωστόσο, πολλά ζητήματα έχουν συσσωρευτεί στις σχέσεις Ρωσίας-Αμερικής που απαιτούν συζήτηση στο υψηλότερο επίπεδο και ελπίζω ότι η συνάντησή μας θα είναι παραγωγική», είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, στην έναρξη της συνάντησης των δύο ανδρών.

Μπάιντεν: «Θα έπρεπε να διαχειριζόμαστε τις διαφωνίες μας με λογικό τρόπο»

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο Τζο Μπάιντεν πρότεινε στον Ρώσο ομόλογό του πιο «προβλέψιμες» σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, εκτιμώντας ότι «δύο μεγάλες δυνάμεις» θα έπρεπε να διαχειρίζονται τις διαφωνίες τους «με λογικό τρόπο».

«Προσπαθούμε να καθορίσουμε πού έχουμε κοινά συμφέροντα και πού μπορούμε να συνεργαστούμε. Και, όταν δεν συμβαίνει αυτό, να καθορίσουμε έναν προβλέψιμο και λογικό τρόπο για να διαχειριζόμαστε τις διαφωνίες μας», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Δύο μεγάλες δυνάμεις», πρόσθεσε, προκαλώντας αίσθηση δεδομένου ότι ο Μπαράκ Ομπάμα, του οποίου υπήρξε αντιπρόεδρος, είχε χαρακτηρίσει τη Ρωσία «περιφερειακή δύναμη».

Γιατί δεν θα γίνουν από κοινού δηλώσεις

Σημειώνεται ωστόσο ότι κατόπιν επιθυμίας της Ουάσιγκτον, οι δύο άνδρες δεν θα κάνουν δηλώσεις από κοινού, αλλά ο καθένας ξεχωριστά.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Μόσχα επιδίωκε κοινή συνέντευξη Τύπου προκειμένου ο Πούτιν να δώσει τον ρυθμό στο πρώτο κύμα των πληροφοριών. Οι ΗΠΑ όμως αρνήθηκαν, θέλοντας να αποφύγουν τις εικόνες του 2018, μετά τη συνάντηση Πούτιν-Τραμπ στο Ελσίνκι, αλλά και να αποτρέψουν το ενδεχόμενο μιας τεταμένης συζήτησης των δύο ηγετών σε απευθείας μετάδοση.

Η κατ' ιδίαν συζήτηση των δυο ηγετών, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ.

Η δεύτερη Σύνοδος Κορυφής μεταξύ Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκίνησε περίπου στις 17:30 μετά από διάλειμμα που προηγήθηκε, όπως επιβεβαίωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στην ομάδα Τύπου. Αυτή η διευρυμένη διμερής συνάντηση περιελάμβανε περισσότερους από τους ανώτερους βοηθούς των δύο ηγετών σε σύγκριση με την πρώτη συνεδρία. 

Η πρώτη συνεδρία της Συνόδου Κορυφής μεταξύ Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν ολοκληρώθηκε μετά από περίπου μιάμιση ώρα, λίγο πριν τις 17:00, όπως δήλωσε ο Λευκός Οίκος στον Τύπο.

Οι δύο πρόεδροι έφτασαν χωριστά, και ο καθένας υποδέχτηκε τον Ελβετό πρόεδρο Guy Parmelin πριν οι τρεις άνδρες εμφανιστούν για λίγο μαζί έξω από την Villa La Grange.

Ο πρόεδρος της Ελβετίας τους καλωσόρισε στην «πόλη της ειρήνης» και τους ευχήθηκε «γόνιμο διάλογο» προς όφελος τόσο των χωρών τους όσο και του κόσμου.

Μεταξύ των θεμάτων της συνάντησης ήταν η στρατηγική σταθερότητα, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η  κλιματική αλλαγή και η πανδημία του Covid-19. Πούτιν και Μπάιντεν συζήτησαν επίσης για τις περιφερειακές κρίσεις στην Ουκρανία, τη Συρία και τη Λιβύη, για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αλλά και το Αφγανιστάν. Η μεταχείριση του Αλεξέι Ναβάλνι και των κρατουμένων πρώην πεζοναυτών των ΗΠΑ Paul Whelan και Trevor Reed αναφέρθηκε επίσης. 

Μετά τις συνομιλίες Μπάιντεν και Πούτιν θα παραχωρήσουν ξεχωριστές συνεντεύξεις Τύπου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης