Ξεκίνησε σήμερα η ΝΑΤΟϊκή άσκηση Arctic Challenge σε Φινλανδία, Σουηδία και Νορβηγία, με τη συμμετοχή περίπου 150 μαχητικών αεροσκαφών από χώρες της Δύσης – συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας.

Τον συντονισμό της φετινής άσκησης έχει η Πολεμική Αεροπορία της Φινλανδίας, του νεότερου μέλους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, η Φινλανδία αποφάσισε να βάλει τέλος στην ουδετερότητα και την αδέσμευτη στρατιωτική στάση δεκαετιών, και τον προηγούμενο μήνα έγινε το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ.

Η άσκηση Arctic Challenge διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια και φέτος συμμετέχουν 14 χώρες: 12 μέλη του ΝΑΤΟ, η Σουηδία (που φιλοδοξεί να ενταχθεί σύντομα στη Συμμαχία) και η Ελβετία.

Μαχητικά F-35 από τις ΗΠΑ και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, γαλλικά Rafale και Mirage, F-16 από την Ολλανδία και τη Δανία, φινλανδικά και ελβετικά F-18, καθώς και σουηδικά Gripen παίρνουν μέρος στην φετινή Arctic Challenge, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 9 Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΝΑΤΟϊκή άσκηση ξεκίνησε λίγες ημέρες πριν από την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Όσλο της Νορβηγίας και την επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν στην Φινλανδία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης