Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ξεκινά επίσημα την προεκλογική του εκστρατεία με την υπόσχεση να «εκπληρώσει το Brexit» σε αντίθεση με τον βασικό του αντίπαλο, τον οποίο συνέκρινε με τον Σοβιετικό ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν.

Οι Βρετανοί προσέρχονται στις κάλπες στις 12 Δεκεμβρίου, αφού το κοινοβούλιο συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, σε μια προσπάθεια να τερματιστούν τρία χρόνια βαθιάς διαφωνίας αναφορικά με το Brexit που έχει πλήξει την πίστη των επενδυτών στη σταθερότητα της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας και έχει ζημιώσει τη διεθνή θέση της Βρετανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκβαση των εκλογών είναι δύσκολο να προβλεφθεί, με το άμεσο ερώτημα για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να περιπλέκει τις επιλογές που παραδοσιακά κάνει το εκλογικό σώμα, δίνοντας σε μικρότερους ανταγωνιστές την ευκαιρία να σταθούν απέναντι στα δύο μεγαλύτερα κόμματα –τους Συντηρητικούς του Τζόνσον και το Εργατικό Κόμμα.

Ενώ ο Τζόνσον θέλει να ορίσει την ψηφοφορία ως έναν τρόπο για να διευθετηθεί το Brexit, εγχώρια ζητήματα όπως το μέλλον του Εθνικού Συστήματος Υγείας επίσης θα έχουν σημαντικό ρόλο.

«Δεν θέλω εκλογές. Κανένας πρωθυπουργός δεν θέλει πρόωρες εκλογές, ιδιαίτερα όχι τον Δεκέμβριο» έγραψε ο Τζόνσον σε άρθρο του στην εφημερίδα «Daily Telegraph». «Αλλά όπως έχουν τα πράγματα, απλώς δεν έχουμε επιλογή -διότι μόνο μέσω της εκπλήρωσης του Brexit τις επόμενες εβδομάδες θα μπορέσουμε να επικεντρωθούμε σε όλες τις προτεραιότητες για τον βρετανικό λαό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα σήμερα ο Τζόνσον έγινε δεκτός από τη βασίλισσα Ελισάβετ στο παλάτι του Μπάκιγχαμ προκειμένου να ζητήσει την άδειά της για τη διάλυση του κοινοβουλίου. Επιστρέφοντας στην κατοικία του στην Ντάουνινγκ Στριτ, θα ανακοινώσει επίσημα τη διεξαγωγή των εκλογών, ενώ αργότερα θα κηρύξει την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματός του.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Συντηρητικοί του Τζόνσον έχουν σημαντικό προβάδισμα έναντι των Εργατικών, ωστόσο τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν διαφορετικά. Άλλωστε, στις πρόωρες εκλογές του 2017, η Τερέζα Μέι είχε τεράστιο προβάδισμα, ωστόσο έχασε την κοινοβουλευτική της αυτοδυναμία.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης