Ξεκινά η θητεία της νέας Βουλής στην Ισπανία

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2019, 08:20
Ξεκινά η θητεία της νέας Βουλής στην Ισπανία

Με τη σημερινή συνεδρίαση για την εκλογή των μελών και των προεδρείων των κοινοβουλευτικών επιτροπών ξεκινά τυπικά η θητεία του νέου κοινοβουλίου της Ισπανίας που προέκυψε από τις εκλογές της 10ης Νοεμβρίου.

Η ελπίδα των μελών της να αποδειχθεί η νέα Βουλή πιο μακρόβια από την προηγούμενη σύνθεση, που διήρκεσε μόλις επτά μήνες, συναντά μεγάλες δυσκολίες, καθώς η προσπάθεια του σοσιαλιστή ηγέτη Πέδρο Σάντσεθ να σχηματίσει κυβέρνηση εξαρτάται από πολλούς συνδυασμούς και αντιδράσεις.

Αλλά και η σύνθεση της ίδιας της παρούσας Βουλής παρουσιάζει μεγάλες διαφορές, κυρίως μετά τον πολιτικό σεισμό που προκάλεσε η εκτόξευση του ακροδεξιού κόμματος Vox στους 52 βουλευτές, αλλά και η συρρίκνωση των Ciudadanos. Επίσης, η νέα Βουλή χαρακτηρίζεται από την υποχώρηση της Αριστεράς και τη νέα εφόρμηση του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ). Παράλληλα, στο Σώμα θα βρεθούν και εντελώς νέοι βουλευτές με τα χρώματα των εθνικιστών της Γαλικίας BNG και του «Το Τερουέλ Υπάρχει» (Teruel Existe).

Αυτός ο πολυκερματισμός στην πολιτική νωπογραφία της Βουλής είναι ένα από τα νέα στοιχεία, αλλά συνάμα αντανακλά και τον πολυκερματισμό των πολιτικών θέσεων, αλλά και των πιθανοτήτων για την κυβερνησιμότητα και τον πολιτικό σχεδιασμό. Η καλή έκβαση της πορείας μίας κυβερνητικής συμμαχίας μεταξύ των Σοσιαλιστών του PSOE και των Podemos θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των «ναι» ή των «όχι» στην ψήφο εμπιστοσύνης για τον Σάντσεθ και κατόπιν για την έγκριση των κυβερνητικών πρωτοβουλιών.

Ωστόσο, σε πρώτο στάδιο οι επιτροπές και τα προεδρεία θα ορισθούν, καθώς η διαδικασία δεν προβλέπει ενστάσεις κι αποκλεισμούς. Παρεκτός εάν υπάρξουν εκπλήξεις. Όμως, τίποτε μάλλον δεν φαίνεται ικανό να εμποδίσει την εκλογή της Καταλανής κι επικεφαλής των Σοσιαλιστών στην ταραχώδη επαρχία Μεριτσέλ Μπάτετ στην προεδρία της Βουλής. Επίσης, εύκολη αναμένεται η εκλογή στην προεδρία της Γερουσίας και για τη Μαδριλένα Πιλάρ Λιόπ, δικαστή ειδικευμένη στην ενδοοικογενειακή βία και προσκείμενη στο PSOE.

Οι μόνες εκπλήξεις ενδέχεται να προκύψουν εκ δεξιών, καθώς το Vox δεν φαίνεται διατεθειμένο να επιτρέψει τη συμμετοχή των Ciudadanos στην κύρια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής, όπως του ζητεί έως την ενδεκάτη ώρα το ΡΡ.

Οι διαπραγματεύσεις για τη σύνθεση των επιτροπών λογικά θα έχουν περαιωθεί έως σήμερα το πρωί, οπότε και οι νέοι κοινοβουλευτικοί θα ορκισθούν την πίστη τους στο Σύνταγμα. Από την πρώτη φορά που οι Podemos εξέλεξαν βουλευτές, ο ίδιος ο όρκος έχει τροποποιηθεί και όλοι αναμένουν εάν οι νέες επιτροπές θα εγκρίνουν το τωρινό περιεχόμενό του, με το Vox, το PP και τους Ciudadanos να τηρούν επιφυλακτικότητα.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, η πρόεδρος της Βουλής θα διαβιβάσει επισήμως στον βασιλέα Φελίπε ΣΤ' τη σύστασή της σε Σώμα και εκείνος θα ορίσει την έναρξη της περιόδου των διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αναμένοντας να διαπιστωθεί εάν ο Σάντσεθ θα αποκτήσει τα αναγκαία ερείσματα.

Το «κλειδί» για τις εξελίξεις στην παρούσα Βουλή όμως βρίσκεται στα χέρια του καταλανικού κεντροαριστερού ERC, που σαλπίζει την ανεξαρτησία της επαρχίας από την Ισπανία, όσο κι εάν αυτό δεν ενθαρρύνει τους Σοσιαλιστές. Πάντως, η εναρκτήρια συνεδρίαση της Βουλής θα ξεκινήσει με το μήνυμα με το οποίο ο κυβερνήτης της Καστίλια-Λα Μάντσα, Σοσιαλιστής Εμιλιάνο Γκαρθία-Πάχε, θα χαιρετίσει την έναρξη της ΧΙV θητείας της. Το μήνυμα θα περιστραφεί στο Άρθρο 2 του Συντάγματος για το αδιαίρετο και την αρραγή ενότητα της Ισπανίας. Είναι το ίδιο που αναφέρεται στη σύσταση της χώρας από αυτόνομες περιοχές και εθνικότητες.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2019, 08:33