«Τα στατιστικά της Ρωσίας για τον Covid-19 είναι πειραγμένα. Όχι τώρα, αλλά από το παρελθόν» είπε τηλεφωνικά στην ιταλική Repubblica χωρίς να μασάει τα λόγια της η Αναστασία Βασίλιεβα, επικεφαλής του συνδικάτου «Συμμαχία των Γιατρών», που έχει σχέση με την αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας τη σιωπή των Αρχών.

Μετά από 10.000 νέα θετικά περιστατικά για ενδέκατη συνεχή ημέρα, μεταξύ των οποίων ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς και η γυναίκα του, η πρώην πρωταθλήτρια πατινάζ στον πάγο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ έχει ήδη εισαχθεί στο νοσοκομείο και νοσηλεύεται. «Ναι, αυτό αληθεύει, είμαι άρρωστος, λαμβάνω θεραπεία» δήλωσε ο Πεσκόφ στο πρακτορείο Tass.

Η σύζυγός του Τατιάνα Νάβκα, με χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, επίσης νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, σύμφωνα με την Daily Storm. «Μετά από ταλαιπωρία δύο ημερών αισθάνομαι καλύτερα και τα πράγματα επιστρέφουν σε φυσιολογικά επίπεδα. Έπεσε ο πυρετός μου. Λένε ότι οι γυναίκες είναι πιο ανθεκτικές τον κορωνοϊό. Όπως φαίνεται, είναι αλήθεια. Ο Ντμίτρι είναι επίσης σταθερός και η κατάστασή του εξελίσσεται ομαλά» ανέφερε η σύζυγος του εκπροσώπου του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Covid-19 εισχώρησε βαθιά στους διαδρόμους του Κρεμλίνου και της ρωσικής ελίτ. Στις 30 Απριλίου βρέθηκε θετικός στο τεστ ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν. Επίσης ο υπουργός Δημοσίων Έργων Βλαντίμιρ Γιακούσεφ και η υπουργός Πολιτισμού Όλγα Λιουμπίμοβα βρέθηκαν θετικοί στον Covid-19 και λαμβάνουν θεραπεία βρισκόμενοι σε κατ’ οίκον περιορισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισημαίνεται ότι η Ρωσία, σύμφωνα με το Russian Today, είναι η δεύτερη χώρα παγκοσμίως που επλήγη σφοδρότερα από τον Covid-19, ξεπερνώντας την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Με 10.899 νέες περιπτώσεις κορωνοϊού που επιβεβαιώθηκαν την Τρίτη 12 Μαΐου η Ρωσία είναι η δεύτερη μετά τις ΗΠΑ ως προς τον αριθμό κρουσμάτων.

Αίρεται σταδιακά το lockdown παρά τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων

Την ίδια ώρα ανακοινώθηκε ότι από χθες ξεκίνησε στη Ρωσία μια προσεκτική άρση του lockdown κατά περιφέρειες, βασιζόμενη στη χαμηλή θνητότητα που εμφανίζει ο νέος κορωνοϊός στη χώρα, παρόλο που, όπως προαναφέρθηκε, καταγράφηκαν και χθες περισσότερα από 10.000 νέα κρούσματα Covid-19.

Από την αρχή του Μαΐου, σημειώνονται καθημερινά περισσότερα από 10.000 κρούσματα, μια εξέλιξη την οποία η Ρωσία εξηγεί επικαλούμενη την πολιτική των μαζικών διαγνωστικών τεστ που ακολουθεί, καθώς έχει κάνει περίπου 5,8 εκατομμύρια τέτοια τεστ, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση.

Η θνητότητα παραμένει πάντως επισήμως πολύ χαμηλή, με 2.116 νεκρούς (107 καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο), σε σύγκριση με χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία ή ακόμα και η Γερμανία, η οποία συχνά αναφέρεται ως πρότυπο για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την κρίση.

Η Ρωσία, η οποία επλήγη αργότερα από την πανδημία, εξηγεί αυτή τη χαμηλή θνητότητα λέγοντας πως άντλησε τα διδάγματα από την εξέλιξη της επιδημίας στη δυτική Ευρώπη κλείνοντας γρήγορα τα σύνορά της, αναδιοργανώνοντας πλήρως το νοσοκομειακό της σύστημα και προχωρώντας σε μαζική ιχνηλάτηση για να απομονώσει τα ασυμπτωματικά ή με ελαφρά συμπτώματα κρούσματα της Covid-19.

Επίσης επέβαλε κατ’ οίκον περιορισμό στους ευάλωτους πληθυσμούς, κυρίως στους ηλικιωμένους.

Ορισμένοι παρατηρητές θεωρούν πως η Ρωσία έχει υποβαθμίσει κατά μερικές χιλιάδες τη θνητότητα και υποπτεύονται πως οι αρχές αποδίδουν σε άλλες αιτίες θανάτους ασθενών με Covid-19.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης