Αμερικανοϊσραηλινός είναι ο σκηνοθέτης, η ταινία του οποίου για τον προφήτη Μωάμεθ πυροδότησε την οργή των μουσουλμάνων σε πολλές αραβικές χώρες.

Αποκορύφωμα ήταν η επίθεση στο προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη και ο φόνος τεσσάρων Αμερικανών διπλωματών, και ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Λιβύη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σκηνοθέτης, κρύβεται σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Associated Press.

Ο σκηνοθέτης, Σαμ Μπάσιλ μίλησε τηλεφωνικά στο αμερικανικό πρακτορείο, από τοποθεσία την οποία δεν αποκάλυψε, για την ταινία του «Η αθωότητα των μουσουλμάνων». Ο 56χρονος Μπάσιλ είναι κτηματομεσίτης, ζει στην Καλιφόρνια και αυτοχαρακτηρίζεται «Εβραίος Ισραηλινός».

«Πρόκειται για μια πολιτική ταινία. Οι ΗΠΑ έχασαν πολλά χρήματα και πολλούς ανθρώπους στους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, όμως πολεμούσαμε με ιδέες», είπε ο Μπάσιλ στο πρακτορείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ταινία του παρουσιάζει τον προφήτη Μωάμεθ ως έναν τρελό, ερωτύλο ψευτοθρησκευόμενο. Σε ένα απόσπασμα που αναρτήθηκε στο YouTube ο Μωάμεθ εμφανίζεται σε ερωτική σκηνή με γυναίκα. Για τους μουσουλμάνους είναι βλασφημία ακόμη και να εικονίζεται το πρόσωπο του προφήτη.

Ο Μπάσιλ είπε ότι η ταινία στοίχισε 5 εκατομμύρια δολάρια και ένα μεγάλοποσο στό δόθηκε από περίπου 100 Εβραίους δωρητές.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης