Ψηφοφορίες για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης αντιμετωπίζουν σήμερα οι κυβερνήσεις της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Ρουμανίας, δύο χωρών που έχουν πληγεί σοβαρά από την οικονομική κρίση, κυρίως σε ό,τι αφορά στον εξαγωγικό τους τομέα, και οι οποίες αντιμετωπίζουν σκληρές δημοσιονομικές περικοπές, στο πλαίσιο της γενικότερης κρίσης χρέους που ταλανίζει την Ευρωζώνη.

Και οι δυο κυβερνήσεις αναμένεται να λάβουν την εμπιστοσύνη των Κοινοβουλίων τους, αν και το μέλλον τους εμφανίζεται αβέβαιο, εξαιτίας της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζουν, έχοντας μεν κερδίσει τους επαίνους των επενδυτών, αλλά και την οργή των ψηφοφόρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και οι δύο «έχουν κυβερνήσεις που σημείωσαν επιτυχία στη δημοσιονομική προσαρμογή και αυτό έπληξε τη δημοτικότητά τους», δηλώνει ο οικονομολόγος του Barclays Capital, Ντάνιελ Χιούιτ.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός, Πετρ Νέτσας, ζήτησε τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, για να δοκιμάσει την υποστήριξη προς την κεντροδεξιά κυβέρνησή του, η οποία έχει πληγεί από τις εσωτερικές διαμάχες και τα μέτρα για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος που βύθισαν τη χώρα στην ύφεση.

Δεκάδες χιλιάδες Τσέχοι κατέβηκαν το περασμένο Σάββατο στους δρόμους, για να διαμαρτυρηθούν για τη λιτότητα και τη διαφθορά σε μία από τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, το 1989.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δημοτικότητα της κυβέρνησης έχει βυθισθεί στο ιστορικό 16% και ακόμη και αν ο Πετρ Νέτσας κερδίσει τη σημερινή ψηφοφορία, θα είναι όμηρος βουλευτών που θα ανησυχούν μήπως οι εκλογές, που είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν σε δύο χρόνια, κηρυχθούν πρόωρα.

Στη Ρουμανία, η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μιχάι Ραζβάν Ουγκουρεάνου αντιμετωπίζει σήμερα την πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης, η οποία την κατηγορεί ότι «υποχώρησε στον εκβιασμό» ορισμένων ομάδων συμφερόντων στη διάθεση δημοσίων πόρων πριν από τις εκλογές, στην παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης φυσικών πόρων σε ξένες εταιρείες, καθώς και στη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων δημόσιας περιουσίας.

Η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση διεξάγεται καθώς η αποστολή αξιολόγησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρίσκεται στο Βουκουρέστι μετά τη συμφωνία του Μαρτίου 2011.

Το κυβερνών Δημοκρατικό Φιλελεύθερο Κόμμα έχει υποστεί το τελευταίο διάστημα «αιμορραγία» βουλευτών, καθώς δέκα βουλευτές άλλαξαν τις τελευταίες εβδομάδες στρατόπεδο, ενώ δεν αποκλείονται και διαρροές της τελευταίας στιγμής.

Η ρουμανική αντιπολίτευση διαθέτει 227 από τις 231 ψήφους που χρειάζεται για να προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης.

Επίσης, βουλευτές που ανήκουν σε κόμματα που εκπροσωπούν εθνοτικές ομάδες και παραδοσιακά είναι σύμμαχοι του κυβερνώντος κόμματος, είναι πιθανόν να ψηφίσουν κατά της κυβέρνησης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης