Λεπτομερείς πληροφορίες για την πυρκαγιά που προκάλεσε τη Δευτέρα 14 θανάτους σε ένα ερευνητικό βαθυσκάφος του ρωσικού στρατού με έδρα τον ρωσικό βορρά «δεν θα δημοσιοποιηθούν», ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο επικαλούμενο «κρατικό απόρρητο».

«Η πληροφορία αυτή δεν πρέπει να δημοσιοποιηθεί στο σύνολό της. Ανήκει στην κατηγορία του κρατικού απορρήτου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή «απολύτως κανονική».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ωστόσο, το επιτελείο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων διαθέτει πλήρη πληροφόρηση» για την τραγωδία, πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Δεκατέσσερις ναύτες έχασαν τη ζωή τους το βράδυ της Δευτέρας, από τις αναθυμιάσεις που προκάλεσε πυρκαγιά σε ένα βαθυσκάφος αγνώστων λοιπών στοιχείων, το οποίο, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, είχε σκοπό τη μελέτη του θαλάσσιου περιβάλλοντος και του βυθού των ωκεανών.

Το δυστύχημα φέρνει στη μνήμη την τραγωδία του πυρηνικού υποβρυχίου Κουρσκ, κοσμήματος του ρωσικού Στόλου του Βορρά, που είχε βυθιστεί στη διάρκεια ελιγμών στη θάλασσα του Μπάρεντς με 118 άνδρες που επέβαιναν σε αυτό στις 12 Αυγούστου 2000, στις αρχές της πρώτης θητείας του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είχε επικριθεί για τη διαχείρισή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο στρατός έδωσε ελάχιστες λεπτομέρειες για το δυστύχημα, αλλά ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι επρόκειτο για ένα «ασυνήθιστο» βαθυσκάφος. Έδωσε εντολή στον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου να μεταβεί στο Σεβερομόρσκ, ένα κλειστό στρατιωτικό λιμάνι στη ρωσική Αρκτική, προκειμένου να «προσδιοριστούν τα αίτια αυτής της τραγωδίας».

Σύμφωνα με τον στρατό, το δυστύχημα σημειώθηκε στα ρωσικά χωρικά ύδατα.

Η Μόσχα διευκρινίζει πως το βαθυσκάφος επέστρεψε στη βάση του, στο Σεβερομόρσκ, στην περιοχή του Μουρμάνσκ (βόρεια).

Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι ρωσικές εφημερίδες RBK και Novaia Gazeta, το σκάφος είναι το πυρηνικό βαθυσκάφος AS-12 με την επωνυμία «Locharik», ένα μυστικό σκάφος που δεν φέρει οπλισμό και έχει κατασκευαστεί για την έρευνα και τις ειδικές επιχειρήσεις σε βάθος που φθάνει τα 6.000 μέτρα.

Το «Locharik» μπορεί να φιλοξενήσει 25 ναύτες και έχει σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να μπορεί να συνδεθεί με ένα μεγαλύτερο υποβρύχιο ώστε να το μεταφέρει μέχρι τη ζώνη επιχειρήσεών του.

Εξάλλου, σύμφωνα με τη ρωσική διαδικτυακή εφημερίδα Open Media και την εφημερίδα Vedomosti, η πυρκαγιά δεν σημειώθηκε στο Locharik, αλλά σε ένα πυρηνικό υποβρύχιο που είχε υποστεί τροποποιήσεις για να το μεταφέρει. Επικαλούμενο ρωσικές στρατιωτικές πηγές το Open Media κάνει λόγο για ενδεχόμενη εμπλοκή δύο υποβρυχίων: του Orenbourg και του Podmoskovie.

Αυτά τα δύο υποβρύχια ανήκουν στη Διεύθυνση Βαθιάς Κατάδυσης (GUGI) του υπουργείου Άμυνας, ενός ειδικού τμήματος του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού. Τα βαθυσκάφη όπως το Locharik μπορούν να πραγματοποιούν αποστολές διαφόρων ειδών, από την έρευνα του βυθού της θάλασσας μέχρι επιχειρήσεις σε υποθαλάσσια καλώδια.

Παρουσιάζοντας τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των ναυτών, ο Βλ. Πούτιν διευκρίνισε πως δύο «Ήρωες της Ρωσίας» και επτά «πλοίαρχοι πρώτου βαθμού» –της πιο υψηλής βαθμίδας των αξιωματικών του Ναυτικού- περιλαμβάνονται μεταξύ των θυμάτων.

«Ήταν ένα πλήρωμα με υψηλή εξειδίκευση», είπε ο Ρώσος πρόεδρος. «Είναι μια μεγάλη απώλεια για τον Στόλο, αλλά και γενικά για τον στρατό», πρόσθεσε.

Το επίπεδο του πληρώματος μοιάζει να επιβεβαιώνει τον στρατηγικό χαρακτήρα της αποστολής του υποβρυχίου.

Στην ιστοστελίδα του, ο καθεδρικός του Μουρμάνσκ ανακοίνωσε την πραγματοποίηση επιμνημόσυνης τελετής για τους νεκρούς, χωρίς να τους κατονομάζει.

Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ο κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης Αλεξάντρ Μπεγκλόφ ανέφερε από την πλευρά του πως το πλήρωμα του υποβρυχίου «υπαγόταν σε μία από τις βάσεις μας». Θα ταφούν στην Κροστάνδη, δήλωσε στο RBK ο εκπρόσωπος του ναού αυτού του νησιού στον κόλπο της Φινλανδίας, όπου βρίσκεται μια σημαντική ναυτική βάση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Kommersant, το πλήρωμα του βαθυσκάφους υπαγόταν στη ναυτική βάση 45707 στην Πετεργκόφ, κοντά στην Αγία Πετρούπολη, που συνδέεται, σύμφωνα με την εφημερίδα με την GUGI.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης