Να καθησυχάσουν τη διεθνή κοινότητα εν όψει της ανάληψης των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησαν μέσα από τις κοινές δηλώσεις τους το απόγευμα της Πέμπτης ο Μπάρακ Ομπάμα και η Άνγκελα Μέρκελ.

Η συνάντηση Ομπάμα-Μέρκελ πραγματοποιείται υπό τη σκιά της εκλογής Τραμπ. Χαρακτηρίζεται από πολλούς ιστορική αφού ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να παραδώσει συμβολικά στη Γερμανίδα καγκελάριο τη «σημαία» των δημοκρατικών αξιών του δυτικού κόσμουΟι δύο ηγέτες συζήτησαν κατ’ ιδίαν εφ’ όλης της ύλης: Για τη διμερή συνεργασία ΗΠΑ-Ευρώπης στις εμπορικές συναλλαγές, στο κλίμα και στη μάχη κατά του λαϊκισμού, ο οποίος όπως παρατήρησαν παρουσιάζει ακμή στον δυτικό κόσμο, για την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας εν όψει των τελευταίων πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων, για την κρίση στη Μέση Ανατολή, τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία καθώς και για το ζήτημα του ελληνικού χρέους και της αξιολόγησης της Αθήνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις δημόσιες τοποθετήσεις τους ωστόσο, τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος όσο και η Γερμανίδα καγκελάριος τήρησαν σιγή ιχθύος για την Ελλάδα, παρά τις χθεσινές μόλις αισιόδοξες εξαγγελίες του απερχόμενου προέδρου.  

Το Βερολίνο είναι ο δεύτερος, μετά την Αθήνα, και τελευταίος ευρωπαϊκός σταθμός της περιοδείας του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

«Οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν βασικός πυλώνας της εξωτερικής μας πολιτικής» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Μπαράκ Ομπάμα, με το πέρας των συνομιλιών τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο (Ντόναλντ Τραμπ) θα κάνω ότι μπορώ για να συνεργαστώ καλά, αλλά θέλω παράλληλα να ευχαριστήσω τον Μπαράκ Ομπάμα για τη συνεργασία αυτών των χρόνων. Υποστηρίζω τις εμπορικές συμφωνίες και αυτή που προσπαθήσαμε να χτίσουμε με τις ΗΠΑ. Δεν το ολοκληρώσαμε αλλά θα κρατήσουμε την πρόοδο και κάποια στιγμή θα το συνεχίσουμε» τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ μετά το ραντεβού με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Δεν πρέπει να πάμε πίσω, πρέπει να γίνει πρόοδος και αυτό αφορά και στην προστασία του περιβάλλοντος, σημείωσε η ίδια. Η καγκελάριος τόνισε ότι χωρίς την βοήθεια του Μπαράκ Ομπάμα δεν θα φτάναμε στην συμφωνία των Παρισίων.

Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ακόμα ότι αναγνωρίζει την σημασία των αμυντικών δαπανών, τονίζοντας ότι λαμβάνει τα μηνύματα, ενώ ανέφερε πως προσδοκά οι καλές σχέσεις συμμαχίας με τις ΗΠΑ να συνεχιστούν.

Συζητήσαμε το θέμα των μυστικών υπηρεσιών και την συνεργασία των δυο χωρών. Ο Μπαράκ Ομπάμα αναγνώρισε τη σημασία της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επεσήμανε η καγκελάριος.

Η ίδια δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι εντυπωσιάστηκε από την ομαλή μετάβαση της εξουσίας στις ΗΠΑ. Η συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών θα συνεχιστεί προς το συμφέρον των δυο λαών υπογράμμισε.

Η Μέρκελ για Ρωσία, Ουκρανία και Χαλιφάτο

Για τη Ρωσία είναι σημαντικό να τηρηθούν οι διεθνείς αρχές, υποστήριξε η κα Μέρκελ. Η κυριαρχία κάθε ευρωπαϊκού κράτους πρέπει να τύχει σεβασμού. Η Ρωσία είναι γείτονας με την Γερμανία και έχουμε όλοι συμφέρον να διατηρούμε καλές σχέσεις, υπογράμμισε.

«Μιλήσαμε και για τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Χαλιφάτου και εργαζόμαστε από κοινού για την ενίσχυση του εναέριου χώρου. Πιστεύω ότι και η Γερμανία και τα ευρωπαϊκά κράτη στα πλαίσια του ΝΑΤΟ θα πρέπει στο μέλλον να εμπλακούν περισσότερο ώστε να υπάρξει μία ισορροπία στις δαπάνες» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Για την Ουκρανία τόνισε ότι απαιτείται να βρεθεί πολιτική λύση ενώ ανέφερε πως θα συνεχίσει την προσπάθεια και θα το επιχειρεί και στο μέλλον.

Η ίδια δήλωσε ότι θα απαντήσει την κατάλληλη στιγμή για το αν θα είναι ξανά υποψήφια για την Καγκελαρία.

Ομπάμα: Θέλουμε συνεργασία με Ρωσία

«Φίλη και σύμμαχο» χαρακτήρισε την κα Μέρκελ ο Μπαράκ Ομπάμα. «Δεν θα μπορούσα να έχω πιο αξιόπιστη σύμμαχο» τόνισε, λέγοντας ότι ΗΠΑ και Ευρώπη ενώνουν κοινές αξίες.

«Μιλήσαμε για το πώς οι χώρες μας μπορούν να είναι ανταγωνιστικές και να δημιουργούν θέσεις εργασίας αλλά και τα πλεονεκτήματα των εμπορικών συμφωνιών. Είναι σημαντικό να παραμείνουν ανοικτά τα θέματα των συμφωνιών αυτών γιατί το εμπόριο μπορεί να δημιουργήσει ευημερία. Δεν είναι μια κατάσταση που κάποιος χάνει, κάποιους κερδίζει. Όλοι κερδίζουν» τόνισε.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα. Δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Πρέπει να την καλλιεργούμε και να την προστατεύουμε».



Για τις διεθνείς σχέσεις και την κρίση στη Μ. Ανατολή

Σχολιάζοντας για το ενδεχόμενο επανεκλογής της κας Μέρκελ στην Καγκελαρία, ο κ. Ομπάμα είπε: «Εγώ θα την ψήφιζα»«Συζητήσαμε με την καγκελάριο και για τις προκλήσεις σε επίπεδο ασφαλείας. Συνεργαζόμαστε με τη Γερμανία για να οικοδομήσουμε την ειρήνη στο Αφγανιστάν. Πιστεύω ότι απαιτείται μια διεθνής απάντηση στο θέμα της τρομοκρατίας, αλλά και να βρεθεί λύση στην ανθρωπιστική κρίση στη Συρία» είπε ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος.

«Αν θες να οικοδομήσεις μια ευημερούσα οικονομία τότε κοίτα το Βερολίνο, δες το επίτευγμα του γερμανικού λαού, υπογράμμισε ο κ. Ομπάμα. Η καγκελάριος Μέρκελ ήταν μια εξαιρετική εταίρος και ελπίζω ότι θα θέσει πάλι υποψηφιότητα για την καγκελαρία, δήλωσε, προσθέτοντας ότι αν ήταν Γερμανός μάλλον θα την ψήφιζε. Μαζί είμαστε βετεράνοι σε σχέση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε οκτώ χρόνια τώρα» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά στη Ρωσία τόνισε πως η δική του προσέγγιση για τη χώρα είναι σταθερή: «Είναι μια σημαντική χώρα, μια στρατιωτική υπερδύναμη με σημαντική επιρροή. Είναι προς το συμφέρον όλων να υπάρξει συνεργασία με τη Ρωσία σε διάφορα μέτωπα. Θέλουμε τη συνεργασία της και για τα θέματα της κλιματικής αλλαγής. Σε ζητήματα όπως η Ουκρανία ή η Συρία υπήρξαν σημαντικές διαφορές. Η ελπίδα μου είναι πως ο νέος πρόεδρος θα βρει διαδρόμους συνεννόησης με τη Ρωσία».

Για τον Ντόναλντ Τραμπ

Ο ίδιος δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ανέφερε ότι ο νέος Πρόεδρος πραγματοποίησε μια αντισυμβατική προεκλογική εκστρατεία που τελικά τον ωφέλησε.

«Δεν περιμένω βέβαια ο Ντόναλντ Τραμπ να ακολουθήσει την ίδια ακριβώς πολιτική έναντι της Ρωσίας. Θα μάθουμε περισσότερα για αυτό το ζήτημα όταν ο νέος πρόεδρος ανακοινώσει τους στενούς συνεργάτες του. Προσωπικά με ικανοποιούν οι δηλώσεις του Ντ. Τραμπ ότι το ΝΑΤΟ είναι ακρογωνιαίος λίθος για τις ΗΠΑ. Οι αρχές μου ως πρόεδρος είναι να προσπαθήσω να κάνω το σωστό και να κοιτάζω τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα των πράξεών μου» είπε ο κ. Ομπάμα σε μια προσπάθεια εφησυχασμού της διεθνούς κοινότητας για τις ενδεχόμενες αλλαγές που μπορεί να υπάρξουν στις διπλωματικές σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών λόγω του νεοεκλεγέντα προέδρου.

«Παράλληλα ήθελα να διασφαλίσω την ειρήνη στον κόσμο. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η πλειονότητα των Αμερικανών πιστεύει ότι τα πήγα μια χαρά» συνέχισε στην ίδια γραμμή και τόνισε: «Πρέπει να μείνουμε προσκολλημένοι στις αξίες που μας ενώνουν και να μην τις προδώσουμε. Η πολιτική στις χώρες μας θα απαιτήσει πλέον να χειριστούμε ζητήματα τεχνολογίας. Είναι επίσης ιδιαιτέρως σημαντικό να ανταποκριθούμε στις ανάγκες εκείνων που έχουν μείνει πίσω λόγω της παγκοσμιοποίησης. Παραμένω αισιόδοξος για το μέλλον της Αμερικής αλλά και για το πού πάει ο κόσμος. Δείτε τους νέους και πως αντιμετωπίζουν την διαφορετικότητα. Επιδεικνύουν επιχειρηματικό πνεύμα και ανοχή στη διαφορετικότητα».

«Πολλοί άνθρωποι διαδήλωσαν εναντίον μου στην οκταετία που ήμουν πρόεδρος. Έχουμε ζήσει σε μια περίοδο πολύ καλή. Υπάρχει μια τάση να θεωρείται αυτό δεδομένο. Όμως αυτό δεν είναι αληθές» σημείωσε ο κ. Ομπάμα.



Οι ΗΠΑ προστάτευσαν τη Γερμανία

«Η Δημοκρατία απαιτεί δουλειά. Όταν μόνο το 43% των Αμερικάνων ψηφίζει, τότε η δημοκρατία γίνεται ασθενέστερη» ανέφερε ο Μπ. Ομπάμα και συνέχισε: «Αν οι πολίτες δεν θέλουν να εμπλακούν στη δημοκρατική διαδικασία τότε η Δημοκρατία θα εξασθενήσει και τελικά θα καταρρεύσει.Υπάρχουν πολλοί νέοι που εμπλέκονται με τη δημοκρατική διαδικασία. Στην Ευρώπη όμως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ξεχνούν τι ίσχυε στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Όμως οι ΗΠΑ ήταν καλές για τη Γερμανία και την προστάτευσαν. Βοήθησαν στην επανένωση και την ανοικοδόμηση της Γερμανίας» υπογράμμισε.

«Πολλές φορές έχω δηλώσει πως έχουμε ελαττώματα, υπάρχουν πολλές φορές που και εγώ έκανα λάθη. Είναι μια άσκηση συνεχούς βελτίωσης. Θεωρούμε δεδομένη την εποχή της ευημερίας όμως αυτό είναι λάθος» ανέφερε ο Μπάρακ Ομπάμα.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης