Ο πρόεδρος της Κούβας, ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, απέρριψε χθες Πέμπτη τις «αναξιοπρεπείς, ανήθικες και ψευδείς κατηγορίες του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ», μετά τη δημοσίευση ετήσιας έκθεσης του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που καταγγέλλει ότι δεν διεξάγονται ελεύθερες εκλογές και ότι έχει καταγράψει περιπτώσεις βασανισμών στη χώρα της Καραϊβικής.

Έκανε λόγο για «καταφυγή στην αισχρή ρητορική του παρελθόντος για να συκοφαντηθεί ένα ηρωικό νησί που υφίσταται εγκληματικό αποκλεισμό, που επιβάλλει η αμερικανική κυβέρνηση, προκαλώντας τεράστια ζημία στον κουβανικό λαό», ανέφερε ο κομμουνιστής ηγέτης σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter στα ισπανικά και στα αγγλικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ετήσια έκθεσή του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισήμανε κυρίως τους ακατάπαυστους «περιορισμούς» της ελευθερίας της έκφρασης στην Κούβα, στηλιτεύοντας ότι στο «αυταρχικό» κράτος αυτό έχουν αναφερθεί εξωδικαστικές εκτελέσεις, εξαφανίσεις και περιπτώσεις βασανισμών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, ο Μπρούνο Ροδρίγκες, χαρακτήρισε από την πλευρά του την έκθεση «ψευδή και πολιτικοποιημένη», υπενθυμίζοντας τους «δείκτες της κοινωνικής δικαιοσύνης», την «τήρηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού μας» για τα οποία υπερηφανεύεται η κυβέρνηση στην Αβάνα, η οποία υφίσταται αμερικανικό εμπάργκο από το 1962.

«Αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενδιαφερόταν για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα, θα έβαζε τέλος στο εμπάργκο και στα 240 και πλέον μέτρα του Ντόναλντ Τραμπ τα οποία απειλούν την ευημερία και το βιος 11 εκατομμυρίων Κουβανών» πρόσθεσε στο μήνυμά του, επίσης σε δύο γλώσσες, στα ισπανικά και στα αγγλικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την άφιξη του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο το 2017, οι ΗΠΑ σκλήρυναν το εμπάργκο, επικαλούμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη νήσο και την υποστήριξη της Αβάνας στην κυβέρνηση των τσαβίστας στη Βενεζουέλα.

Οι ελπίδες πως οι εντάσεις θα αποκλιμακώνονταν μετά την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν λίγο λίγο εξανεμίστηκαν, καθώς η Κούβα δεν μοιάζει να αποτελεί προτεραιότητα της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, που εμφανίζεται αυστηρή σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης