Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 915 κρούσματα του SARS-CoV-2, ο χαμηλότερος αριθμός των τελευταίων δύο εβδομάδων, ενώ υπέκυψαν άλλοι 10 ασθενείς με την COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη νήσο της Καραϊβικής έφτασε τους 654 νεκρούς επί συνόλου 107.622 μολύνσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αβάνα παραμένει επίκεντρο της επιδημίας. Ο δείκτης επίπτωσης στην πρωτεύουσα και στα περίχωρά της είναι 443 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, ο υψηλότερος στην Κούβα.

Ο περασμένος ήταν ο χειρότερος μήνας που βίωσε η χώρα αφότου εκδηλώθηκε στην επικράτειά της η πανδημία του νέου κορωνοϊού: τον Απρίλιο κατέγραψε 30.431 μολύνσεις, 4.655 περισσότερες απ’ ό,τι τον Μάρτιο και 219 θανάτους, υπερδιπλάσιους από τους 101 του Μαρτίου.

Η Κούβα βρέθηκε αντιμέτωπη με νέο κύμα της πανδημίας τον Ιανουάριο, που δυσκολεύεται να κάμψει παρά τα αυστηρά μέτρα που εφαρμόζουν οι Αρχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, ο δείκτης θανάτων εξαιτίας της COVID-19 κατά κεφαλήν στη χώρα παραμένει πολύ κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, ενώ η επιδημιολογική κατάσταση δεν έχει σύγκριση με άλλα κράτη της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Στην Αβάνα, το υπουργείο Υγείας προετοιμάζεται για την έναρξη εκστρατείας μαζικής ανοσοποίησης με την αξιοποίηση υποψήφιων εμβολίων που αναπτύχθηκαν εγχωρίως. Βρίσκονται σε εξέλιξη εμβολιασμοί μελών του ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού. Δύο υποψήφια εμβόλια, το Soberana 2 και το Abdala, βρίσκονται στην 3η φάση των κλινικών δοκιμών, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Και άλλα υποψήφια εμβόλια βρίσκονται σε διάφορα στάδια μελέτης και δοκιμών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης