Η ειδική Εισαγγελία του Κοσόβου απήγγειλε κατηγορίες εναντίον δύο γυναικών για συμμετοχή σε τρομοκρατική ομάδα. Πρόκειται για συζύγους μαχητών του ισλαμικού κράτους (ISIS) οι οποίες τον Δεκέμβριο του 2014 μετέβησαν από το Κόσοβο στην Τουρκία και στην συνέχεια πέρασαν στην Συρία. Επαναπατρίστηκαν πρόσφατα μαζί με 106 γυναίκες και παιδιά με καταγωγή από το Κόσοβο που είχαν βρεθεί στην Συρία μετά την διάλυση του Ισλαμικού Κράτους.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι οι δύο γυναίκες καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής τους στην Συρία λάμβαναν μηνιαίως από το Ισλαμικό Κράτος 200 με 300 ευρώ ως οικονομική ενίσχυση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τον Απρίλιο του 2019 που τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία Πρίστινας-Ουάσιγκτον για τον επαναπατρισμό αιχμαλώτων, μεταφέρθηκαν από την Συρία στο Κόσοβο 32 γυναίκες, 74 παιδιά και τέσσερις άνδρες μαχητές του ISIS.

Οι άνδρες προφυλακίστηκαν ενώ οι γυναίκες και τα παιδιά φιλοξενούνται σε ελεγχόμενους καταυλισμούς.

Η ειδική εισαγγελία του Κοσόβου εξετάζει το ρόλο των γυναικών στην Συρία και μέχρι σήμερα έχει απαγγείλει κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση εναντίον έντεκα γυναικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης