Οι Αρχές της Βενεζουέλας ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη ότι ξεκίνησε ο εμβολιασμός για τον νέο κορωνοϊό των εργαζομένων στο σύστημα υγείας με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, προσθέτοντας πως σκοπός είναι να έχει ανοσοποιηθεί το 70% του πληθυσμού μέσα στη χρονιά.

Η κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο παρέλαβε 100.000 δόσεις του ρωσικού εμβολίου και διεξάγει συνομιλίες με την αντιπολίτευση ώστε να αξιοποιηθούν ποσά δεσμευμένα στις ΗΠΑ εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων προκειμένου να καλυφθεί το κόστος αγοράς επιπλέον ποσοτήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σήμερα ξεκινάμε να εφαρμόζουμε το σχέδιο να εμβολιάσουμε αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή» της μάχης εναντίον της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, τόνισε η αντιπρόεδρος Ντέλσι Ροδρίγκες.

«Τους επόμενους μήνες», σκοπός είναι «να εμβολιαστεί πάνω από το 70% του πληθυσμού ώστε να επιτύχουμε την επιλεγόμενη ανοσία της αγέλης», συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας Κάρλος Αλβαράδο.

Στη Βενεζουέλα το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αριθμεί περίπου 1 εκατομμύριο μέλη, σύμφωνα με φορείς του κλάδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυρία Ροδρίγκες είπε ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχει εμβολιαστεί το υγειονομικό προσωπικό στο Καράκας και τις κοντινές πολιτείες Μιράντα και Λα Γουάιρα. Ενώ μίλαγε, η δημόσια τηλεόραση μετέδιδε πλάνα με νοσηλεύτριες με μπλε και πράσινες στολές καθώς εμβολιάζονταν.

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, ως εδώ η Βενεζουέλα των περίπου 30 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει 134.319 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 1.297 θανάτους εξαιτίας του COVID-19. Ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας, η αντιπολίτευση και μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) δεν θεωρούν όμως τις επίσημες στατιστικές αξιόπιστες, λένε ότι οι αριθμοί μάλλον είναι πολύ πιο υψηλοί στην πραγματικότητα.

Προχθές Τετάρτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος Μαδούρο θύμισε ότι μετά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα ανοσοποιηθούν οι βουλευτές, τα μέλη της αστυνομίας και του στρατού, καθώς και οι δημόσιοι λειτουργοί. Ο γενικός πληθυσμός θα αρχίσει να εμβολιάζεται τον Απρίλιο.

Πέραν των 10 εκατ. δόσεων που έχει συμφωνηθεί να προμηθευτεί η Βενεζουέλα από τη Ρωσία, για το Καράκας προορίζονται από 1,4 ως 2,4 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης μέσω του μηχανισμού COVAX, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ωστόσο ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (ΠΑΟΥ) τόνισε την Τετάρτη πως το Καράκας πρέπει να καταβάλει προκαταβολή 18 εκατ. δολαρίων για να λάβει τα εμβόλια αυτά.

Στο μεταξύ μέλη του προσωπικού των υπηρεσιών δημόσιας υγείας διαμαρτύρονται για τους χαμηλούς μισθούς, τις κακές συνθήκες εργασίας, τις ελλείψεις νερού, ηλεκτροδότησης, εξοπλισμού και αναλωσίμων στη χώρα, που βιώνει τη βαθύτερη οικονομική κρίση της σύγχρονης ιστορίας της.

Στο νοσοκομείο Μιγκέλ Πέρες Καρένιο, στο δυτικό τμήμα της πρωτεύουσας, 150 νοσηλεύτριες και νοσηλευτές —το 90% του προσωπικού— αποφάσισε χθες να μην πάει στη δουλειά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους μισθούς που δεν ξεπερνούν τα 3 δολάρια τον μήνα, κατά πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. Η κυβέρνηση δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο της ζήτησε να σχολιάσει.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP, TASS

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης