Η υπηρεσία δημόσιας υγείας της ΕΕ αξιολογεί τους κινδύνους που θέτουν τα συστήματα εξαερισμού και άλλα συστήματα στους χώρους εργασίας για την μετάδοση του νέου κορωνοϊού μέσω του αέρα, επιπλέον του κινδύνου μετάδοσής του μέσω των σταγονιδίων, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του

Η ανακοίνωση αυτή, την οποία έκανε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDP), ενδέχεται να φανερώνει μια δέσμευση για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης εξάπλωσης της Covid-19 μέσω αερολυμάτων, κάτι το οποίο αναγνώρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ως πιθανό κίνδυνο μόλις την περασμένη εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ώρα που ο SARS-CoV-2 πιστεύεται ότι μεταδίδεται κυρίως μέσω μολυσμένων σωματιδίων, το ευρωπαϊκό ECDC προειδοποιεί εδώ και καιρό ότι μπορεί επίσης να μεταδίδεται και αερογενώς. Αυτό μπορεί να θέτει έναν επιπλέον κίνδυνο στους κλειστούς χώρους, ιδιαίτερα αυτούς που έχουν κακό εξαερισμό, με τον κίνδυνο αυτόν να μπορεί να οξυνθεί τον χειμώνα καθώς οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους.

Η Αντρέα Άμον, η οποία προεδρεύει του ECDC, δήλωσε στο Reuters ότι ακόμη δεν υπάρχουν αποδείξεις που να δείχνουν σε ποιο ποσοστό ο ιός μεταδόθηκε μέσω του αέρα αντί μέσω σταγονιδίων, αλλά «γνωρίζουμε ότι και τα δύο αποτελούν μια πιθανότητα».

Την περασμένη εβδομάδα ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι ο ιός θα μπορούσε να μεταδοθεί μέσω αερολυμάτων, αν και δεν είπε ότι αυτό έχει επιβεβαιωθεί. Ο ΠΟΥ δέχεται πιέσεις από επιστήμονες, οι οποίοι τον κάλεσαν με επιστολή τους να αναγνωρίσει το ενδεχόμενο να υπάρχει αερογενής μετάδοση του SARS-CoV-2.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Άμον σημείωσε ότι το ECDC κάνει μια αποτίμηση των κινδύνων στους χώρους εργασίας, οι οποίοι θα μπορούσαν να ενισχυθούν από τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού από τον αέρα, έπειτα από κάποιες τοπικές εστίες Covid-19 που εντοπίστηκαν σε εργοστάσια στην Ευρώπη, με την πιο σοβαρή να είναι αυτή σε σφαγείο στη Γερμανία τον Ιούνιο

«Επεξεργαζόμαστε τεχνική έκθεση για επαγγελματικές εγκαταστάσεις και τους παράγοντες κινδύνου για τέτοιες εξάρσεις» του ιού, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι αποτιμώνται οι κίνδυνοι που θέτουν τα συστήματα εξαερισμού.

Πολλοί από τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής που έχουν υιοθετήσει οι χώρες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας της Covid-19 στηρίζονται στην πρόληψη της επαφής με σταγονίδια σιέλου ή βλέννας από φορείς του ιού όταν αυτοί βήχουν, φταρνίζονται ή μιλούν. Η πρόληψη μιας μετάδοσης από αέρος θα απαιτούσε άλλες στρατηγικές, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Άμον σημείωσε ότι το ECDC εξακολουθεί να θεωρεί ότι τα σταγονίδια αποτελούν τον πιο κοινό τρόπο μετάδοσης και ότι δεν χρειάζεται σε αυτό το στάδιο να αναπροσαρμοστούν οι οδηγίες της υπηρεσίας αυτής. Επίσης επανέλαβε ότι είναι ζωτικής σημασίας οι άνθρωποι να συνεχίσουν να σέβονται τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και να φορούν προστατευτικές μάσκες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης