Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ Αβίβ Κοτσάβι, θα επισκεφθεί απόψε Δευτέρα το Μαρόκο στο υψηλότερο επίπεδο δημόσιας δέσμευσης μεταξύ των χωρών, οι οποίες αναβάθμισαν τους δεσμούς τους το 2020 στο πλαίσιο της διπλωματικής προσπάθειας των ΗΠΑ.

Το ταξίδι του αντιστράτηγου Αβίβ Κοτσάβι, παρουσιάστηκε από το Ισραήλ ως μέρος της αναδυόμενης αμυντικής συνεργασίας με τη βορειοαφρικανική χώρα, ενώ το Ραμπάτ προσπαθεί επίσης να μεσολαβήσει για να βελτιωθούν οι συνθήκες για τους Παλαιστίνιους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στο Μαρόκο αυτή την εβδομάδα θα είναι η ανταλλαγή γνώσεων, η εκπαίδευση – η ικανότητα εκπαίδευσης μαζί σε κοινούς ελιγμούς – η ανάπτυξη όπλων, η μεταφορά τεχνογνωσίας και ίσως και όπλων», δήλωσε εκπρόσωπος του Ισραηλινού ταξίαρχου Ραν Κότσαβ στο Ynet TV. Για την παραπάνω τοποθέτηση δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από το Ραμπάτ.

Η προσέγγιση του Μαρόκου με το Ισραήλ ακολούθησε τη συμφωνία ομαλοποίησης με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, συμφωνίες που η Ουάσιγκτον, επιδιώκοντας στενότερη συνεργασία μεταξύ των συμμάχων της για να αντισταθμίσει το ανερχόμενο Ιράν, ονόμασε «Συμφωνίες του Αβραάμ».

Το Ισραήλ και το Μαρόκο συνήψαν σχέσεις χαμηλού επιπέδου τη δεκαετία του 1990, αλλά αυτές είχαν ανασταλεί μετά την εξέγερση των Παλαιστινίων κατά του Ισραήλ το 2000. Η αναβάθμιση των σχέσεων το 2020, η οποία παραμένει ελάχιστη από την πλήρη ομαλοποίηση, έφερε απευθείας πτήσεις μεταξύ των χωρών και μια σειρά των διμερών συμφωνιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 «Δεν είναι όλα για την ασφάλεια», δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Μεταφορών του Ισραήλ, Μεράβ Μιχαέλι, σε συνέντευξή του για τις σχέσεις με το Μαρόκο. «Υπάρχουν μεγάλα ενδιαφέροντα που έχουμε μαζί και μοιραζόμαστε».

Πιστώθηκε στο Μαρόκο ότι μεσολάβησε σε μια συμφωνία για το μόνιμο άνοιγμα μιας συνοριακής διέλευσης από την Ιορδανία προς την κατεχόμενη από το Ισραήλ, Δυτική Όχθ,η που είναι σημαντική για την παλαιστινιακή κυκλοφορία και ανέφερε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με το Ραμπάτ για άλλα έργα υποδομής.

 «Το Μαρόκο είναι ο παίκτης που μπορεί να φέρει τους πάντες κοντά, να αμβλύνει τις δυσκολίες όλων για οποιοδήποτε θέμα υπάρχει», τόνισε ο Μεράβ Μιχαέλι. «Απλώς έχουν έναν τρόπο να μιλούν σε όλους με τρόπο που τους οδηγεί στο τραπέζι και τους κάνει να συνεργάζονται».

Ο ισραηλινός στρατός γνωστοποίησε ότι φιλοξένησε μια μαροκινή μονάδα κομάντο για άσκηση πολλών εθνών τον Ιούλιο του 2021, ενώ δημιούργησε άμεσους στρατιωτικούς δεσμούς με το Ραμπάτ τον Μάρτιο του 2022 και, τον περασμένο μήνα, φιλοξένησε κορυφαίους Μαροκινούς για να συμφωνήσουν σε ένα κοινό πρόγραμμα εργασίας διάρκειας ενός έτους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης