Κορυφαίοι γερουσιαστές και βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος εξέφρασαν την Τετάρτη την έντονη αντίθεσή τους στην επιλογή του συντηρητικού δικαστή Νιλ Γκόρσατς για την κενή ένατη θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο από πλευράς του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος επέλεξε τον εφέτη από το Κολοράντο προς αντικατάσταση του θανόντος, επίσης συντηρητικού δικαστή Αντόνιν Σκάλια, ο οποίος είχε πεθάνει τον Φεβρουάριο του 2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία των ΗΠΑ Τσακ Σούμερ εξέφρασε «πολύ σοβαρές αμφιβολίες» για τον διορισμό του κ. Γκόρσατς.

Η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν, από την πλευρά της, κατηγόρησε τον δικαστή ότι έχει λάβει το μέρος μεγάλων εταιρειών ενάντια στους εργαζομένους.

Δύο από τις γνωστές ετυμηγορίες του δικαστή ως εφέτη στήριζαν επιχειρήσεις που, σε θρησκευτική βάση, αρνούνταν να εντάξουν ζητήματα ελέγχου γέννησης στα πακέτα υγειονομικής ασφάλισης που πρόσφεραν στους υπαλλήλους τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν ο διορισμός του εγκριθεί από τη Γερουσία, ο δικαστής Γκόρσατς, 49 ετών, θα αποκαταστήσει τη συντηρητική υπεροχή πέντε δικαστών, έναντι τεσσάρων με πιο φιλελεύθερες απόψεις σε ζητήματα δικαιωμάτων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει τον τελευταίο λόγο σε πολλά ευαίσθητα ζητήματα στις ΗΠΑ, μεταξύ αυτών σε ζητήματα εκτρώσεων, οπλοκατοχής και δικαιωμάτων φύλου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης