Με εντολή προς τους αρμόδιους του Netflix, το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της Τουρκίας αποφάσισε να αποκλείσει την τοπική πρόσβαση στην ταινία «Cuties» για τους συνδρομητές της πλατφόρμας στη χώρα. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση, ο αποκλεισμός της ταινίας -που αναμένεται να κυκλοφορήσει διεθνώς από τη δημοφιλή διαδικτυακή πλατφόρμα στις 9 Σεπτεμβρίου- αποφασίστηκε με την αιτιολογία ότι το γαλλικό φιλμ περιέχει σκηνές παιδικής εκμετάλλευσης.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, η απόφαση για τον αποκλεισμό της ταινίας στην Τουρκία εκδόθηκε μετά από πρόσφατες αναφορές των μέσων ενημέρωσης, που έκαναν λόγο για παρέμβαση της κυβέρνησης σε προγραμματισμένη σειρά του Netflix, στην οποία εμφανίζεται ένας ομοφυλόφιλος χαρακτήρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι της αμερικανικής πλατφόρμας Netflix, η ταινία «Cuties» παρουσιάζει στιγμές από τη ζωή μιας 11χρονης μουσουλμάνας, η οποία αρχίζει να «επαναστατεί» ενάντια στις παραδόσεις της συντηρητικής οικογένειάς της όταν γοητεύεται από μια ομάδα χορού με ελεύθερο πνεύμα.

Έπειτα από συνεδρίαση των μελών του, το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της Τουρκίας (Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης-RTUK) ανακοίνωσε: «Αποφασίστηκε ομόφωνα ότι το εν λόγω μέσο πρέπει να αφαιρέσει την ταινία από τον κατάλογό του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αναφορά τους, τα μέλη του Συμβουλίου έκριναν ότι «μια τέτοια ταινία, με σκηνές εκμετάλλευσης και κακοποίησης, μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορές πιθανής εκμετάλλευσης παιδιού».

Από τη μεριά τους οι υπεύθυνοι του Netflix -της μεγαλύτερης πλατφόρμας προβολής ταινιών και τηλεοπτικών σίριαλ online, με περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια συνδρομητές στην Τουρκία- δεν έχουν ακόμη σχολιάσει την απόφαση.

Τον περασμένο μήνα, το Υπουργείο Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας είχε ζητήσει να γίνει αξιολόγηση του «Cuties» από το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της χώρας, έπειτα από ανησυχίες για το ποια θα ήταν η επιρροή της ταινίας στους θεατές, σημειώνοντας ότι το φιλμ εμφανίζεται ως παιδικό, αλλά έχει ένδειξη καταλληλότητας για άτομα ηλικίας από 18 ετών και άνω.

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα το φιλμ «Cuties» («Mignonnes» στα γαλλικά) είχε εισπράξει επικρίσεις διεθνώς για την αφίσα προώθησης της ταινίας, με την κατηγορία ότι το συγκεκριμένο διαφημιστικό υλικό προσέδιδε σεξουαλικά χαρακτηριστικά σε 11χρονα κορίτσια. Σε απάντησή τους, οι άνθρωποι του Netflix απολογήθηκαν για αυτό που οι ίδιοι αποκάλεσαν «ακατάλληλο έργο τέχνης», λέγοντας ότι δεν ήταν αντιπροσωπευτικό της ταινίας.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο δίνει εντολή στο Netflix να αποκλείσει την ταινία «Cuties»

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας:

 

 

Πηγή: ΕΡΤ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης