Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. πραγματοποίησε επίσκεψη, την Παρασκευή, στις γειτονιές της πόλης Κολοράντο Σπρινγκς, οι οποίες έχουν πληγεί από τις τεράστιες πυρκαγιές που ξεκίνησαν στην ορεινή περιοχή Ουάλντο Κάνιον πριν από μια εβδομάδα.

Ο Barack Obama είχε κηρύξει νωρίτερα σε κατάσταση μεγάλης καταστροφής την πολιτεία του Κολοράντο, όπου πάνω από 36.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και 346 σπίτια έγιναν στάχτη από τις «πύρινες γλώσσες». Εκτιμάται ότι η φωτιά έχει κάνει στάχτη 68.800 στρέμματα δάσους και χαμηλής βλάστησης, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στο Εθνικό Πάρκο Πάικ, δυτικά της δεύτερης σε πληθυσμό πόλης της συγκεκριμένης πολιτείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Νομίζω ότι αυτό που βλέπετε σήμερα εδώ είναι ένα λαμπρό παράδειγμα συνεργασίας και συντονισμού ομοσπονδιακών, πολιτειακών και τοπικών φορέων. Χρησιμοποιούμε ό, τι μέσο υπάρχει στη διάθεσή μας στην προσπάθεια που κάνουμε να αντιμετωπίσουμε μια από τις χειρότερες πυρκαγιές στο Κολοράντο. Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή της καλοκαιρινής περιόδου και υπάρχουν πολλά τα οποία πρέπει να γίνουν, ωστόσο λόγω της εκπληκτικής δουλειάς που έχει γίνει, με τη συνδρομή και στρατιωτικών δυνάμεων, έχουμε αρχίσει να βλέπουμε αποτελέσματα», τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πήραμε ορισμένα μαθήματα για το πως μπορούμε να μετριάσουμε τις επιπτώσεις τέτοιων πυρκαγιών στο μέλλον. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η τραγωδία θα δημιουργήσει έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό έτσι ώστε να προλάβουμε μελλοντικές συμφορές», πρόσθεσε.

Στη διάρκεια παραμονής του στην πόλη, ο πρόεδρος των Η.Π.Α. είχε συνάντηση με τον δήμαρχο, Steve Bach και τον Γερουσιαστή, Mark Udall, ενώ εκτενής ήταν η ενημέρωση που έλαβε και από τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή.

Δείτε το video…

Τεράστιες καταστροφές – Δύο νεκροί

Εν τω μεταξύ, αργά το βράδυ της Πέμπτης, οι πυροσβεστικές δυνάμεις εντόπισαν το απανθρακωμένο πτώμα ενός άνδρα μέσα σε κατεστραμμένο σπίτι του Κολοράντο Σπρινγκς. Μια ημέρα αργότερα, την Παρασκευή, βρέθηκε και η σορός ενός ακόμη αγνοούμενου.

Εκπρόσωπος της τοπικής Αστυνομίας ανέφερε ότι οι Αρχές δεν έχουν καταφέρει ακόμα να διαπιστώσουν που βρίσκονται 10 κάτοικοι της πόλης, αποφεύγοντας όμως να συνδέσει την απουσία τους με την πυρκαγιά.

«Παρά τις ηρωικές προσπάθειες των δυνάμεών μας, έχω ορισμένα δυσάρεστα νέα. Το πτώμα ενός άνδρα εντοπίστηκε μέσα στα συντρίμμια κατεστραμμένης κατοικίας. Οι έρευνες για τον εντοπισμό ενός ακόμη αγνοούμενου συνεχίζονται. Δεν μπορώ να κάνω κάποιο άλλο επιπλέον σχόλιο», είχε τονίσει αρχικά ο Peter Carey.

Την ίδια στιγμή, ο κυβερνήτης του Κολοράντο, John Hickenlooper, χαρακτήρισε τις πυρκαγιές ως τις χειρότερες στην ιστορία της πολιτείας.

Δείτε τα video…

Βελτιωμένη η κατάσταση

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, το μέτωπο της φωτιάς έχει ελέγχει κατά 25%, με τις προσπάθειες των πυροσβεστών να διευκολύνει η μείωση της έντασης των ανέμων. Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει ακόμα πολύ κρίσιμη καθώς περίπου 20.000 σπίτια και 160 επιχειρήσεις βρίσκονται πολύ κοντά στην πυρκαγιά.

Περίπου 1.100 πυροσβέστες συνεχίζουν να μάχονται με τις φλόγες, ενώ όπως έγινε γνωστό, οι Αρχές άναψαν, το απόγευμα της Παρασκευής, το «πράσινο» φως για την επιστροφή ορισμένων κατοίκων πίσω στις εστίες τους. Πολλοί όμως εξ αυτών δε μετακινήθηκαν από τους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, καθώς αρκετά προάστια της πόλης παραμένουν χωρίς φυσικό αέριο και ηλεκτροδότηση λόγω διακοπών στο δίκτυο παροχής.

«Το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι δύσκολο γι αυτούς που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά. Η κοινότητά μας θα τους αγκαλιάσει με αγάπη προκειμένου να τους δώσει κουράγιο», εξήγησε ο δήμαρχος της πόλης, Steve Bach.

Το συνολικό κόστος των ζημιών εκτιμάται κοντά στα 3,2 εκατ. δολάρια, ενώ οι εναέριες φωτογραφίες από τις πληγείσες περιοχές είναι αποκαρδιωτικές. Σημειώνεται ότι στην άλλη μεγάλη φωτιά, που ξέσπασε στην ίδια πολιτεία στην περιοχή του Χάι Πάρκ, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και 257 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Όπως μετέδωσε το Associated Press, πάνω από 40 μεγάλες φωτιές βρίσκονται σε εξέλιξη στο δυτικό τμήμα των Η.Π.Α..

Δείτε το video…

  
Διαβάστε επίσης:
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το Κολοράντο, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2012, 09:17

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης