Η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον ανταρτών Χούτου της Ρουάντα που δραστηριοποιούνται στο ανατολικό τμήμα της χώρας αυτής, μετά τη λήξη της προθεσμίας να παραδώσουν τα όπλα και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ή να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Οι αντάρτες (FDRL) είναι κυρίως μέλη της πολιτοφυλακής των Χούτου που συμμετείχαν στη γενοκτονία του 1994 και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις βιαιότητες που διαδραματίστηκαν στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η επιλογή αφοπλισμού (των ανταρτών) διά της βίας είναι πλέον αναπόφευκτη και έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προετοιμασίες» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση του Κονγκό και μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, χωρίς ωστόσο να δοθούν περαιτέρω πληροφορίες.

Οι αντάρτες δραστηριοποιούνται στο βόρειο και νότιο τμήμα της επαρχίας Κίβου, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Ρουάντα και το Μπουρούντι. Σε περίπτωση επίθεσης από τους αντάρτες, η κυβέρνηση του Κονγκό εξαρτάται κυρίως από την ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα αυτή (MONUSCO).

Από τη μεριά της η κυβέρνηση της Ρουάντα υποστηρίζει ότι το Κονγκό δεν έχει προβεί σε ουσιαστικές δράσεις. «Οι αναβλητικές τακτικές και οι δικαιολογίες που έχουν επιτρέψει στους FDLR να συνεχίζουν τα εγκλήματά τους και την ιδεολογία τους περί γενοκτονίας δεν πρέπει να γίνονται πλέον ανεκτές» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης