Οι μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG), η κύρια πολιτοφυλακή των Κούρδων στη Συρία, εκδίωξε από το Κομπάνι τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μαχητές. «Οι Κούρδοι μαχητές έχουν ανακτήσει τον έλεγχο κάποιων περιοχών που είχε καταλάβει το ΙΚ στο Κομπάνι» επεσήμανε το Παρατηρητήριο.

Ο Κούρδος μαχητής Ρούντι Μοχάμαντ δήλωσε από την πλευρά του ότι «η YPG ανακατέλαβε τον έλεγχο ολόκληρης της πόλης», ενώ έκανε λόγο για πολλούς νεκρούς στις τάξεις του ΙΚ, το οποίο είχε καταφέρει πριν δύο ημέρες να εισέλθει στην πόλη. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν, συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των Κούρδων μαχητών και του ΙΚ στο νότιο τμήμα του Κομπάνι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια στιγμή, κουρδικές δυνάμεις και ο συριακός στρατός πολεμούσαν στη διάρκεια της νύχτας σε ξεχωριστά μέτωπα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους γύρω από την πόλη Χασάκα, καθώς οι τζιχαντιστές προσπαθούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους περισσότερες συνοικίες της πόλης που βρίσκεται κοντά στα ιρακινά σύνορα, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στους 146 ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση της Πέμπτης στο Κομπάνι

Η επίθεση στο Κομπάνι είναι μία από τις πλέον πολύνεκρες που πραγματοποιεί η οργάνωση στη χώρα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που εδρεύει στη Βρετανία. Οι τζιχαντιστές του ΙΚ εισήλθαν στο Κομπάνι, την κουρδική αυτή πόλη του συριακού Bορρά, γνωστή και ως Άιν Αλ Άραμπ, όπου συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις των Kούρδων πολιτοφυλάκων (YPG), ενώ οι συγκρούσεις μαίνονται και σήμερα, δήλωσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντουλραχμάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Πέμπτη, το ΙΚ εξαπέλυσε επίθεση σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων στη Χάσακα και κατέλαβε τουλάχιστον μία συνοικία στα νοτιοδυτικά της πόλης, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και το Ιράκ. Η Χάσακα είναι χωρισμένη σε ζώνες που διοικούνται ξεχωριστά από την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και από μια κουρδική διοίκηση.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι περίπου 50.000 άνθρωποι είναι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι στη Χάσακα, ενώ 10.000 την έχουν εγκαταλείψει κι έχουν κατευθυνθεί βορείως προς την πόλη Αμούντα, κοντά στην τουρκική μεθόριο. Στην έκθεσή του σχετικά με τις χθεσινές εξελίξεις, το Γραφείο επικαλείται την Υπηρεσία Κοινωνικών Υποθέσεων της συριακής κυβέρνησης και τοπικούς συνεργάτες. Εκτιμά επίσης ότι ο πληθυσμός της Χάσακα πριν από τον πόλεμο ήταν περίπου 300.000 άνθρωποι.

Πηγή: ΑΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης