Πέρασε ένας χρόνος από την στιγμή που η πολιτεία του Κολοράντο στις ΗΠΑ έγινε η πρώτη πολιτεία της χώρας, που αποποινικοποίησε πλήρως τη μαριχουάνα και ο αντίκτυπος σε θέματα υγείας, ασφάλειας και εργασίας μπορεί να εκτιμηθεί καλύτερα.

«Τελικά δεν άλλαξε και τίποτα» δήλωσε ένας αστυνομικός της πόλης του Ντένβερ σε δημοσιογράφο του δικτύου CBC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αρχικοί φόβοι των συντηρητικών, ότι δηλαδή ο νόμος αυτός θα δημιουργούσε ένα τεράστιο κύμα βίας στους δρόμους των πόλεων, δεν επιβεβαιώθηκαν στην πραγματικότητα. 

Η νομιμοποίηση της μαριχουάνας δεν επέφερε αύξηση της εγκληματικότητας, αντίθετα δημιούργησε θέσεις εργασίας, αφού πλέον οι τουρίστες κατακλύζουν τα πάνω από 60 καταστήματα πώλησης προϊόντων μαριχουάνας στο Ντένβερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια τοπική εφημερίδα μάλιστα πρόσθεσε στις σελίδες της στήλη κριτικής για τις διάφορες ποικιλίες μαριχουάνας.

«Δηλαδή δεν έπεσε ο ουρανός να σας πλακώσει;» ρώτησε ο δημοσιογράφος του CBC τον αστυνομικό για να λάβει μια λακωνική απάντηση: «Όχι, καθόλου».

Οι δείκτες της εγκληματικότητας στο Κολοράντο είχαν καθοδική τάση πριν από την αποποινικοποίηση και συνέχισαν να πέφτουν και τον επόμενο χρόνο. Μέχρι και η χρήση ναρκωτικών από ανήλικους σημείωσε μεγάλη πτώση.

Μετά από ένα χρόνο νομιμοποίησης η πολιτεία έβαλε στα ταμεία της 60 εκατομμύρια ευρώ από φόρους, που σχετίζονται με το εμπόριο της μαριχουάνας.

Η επιτυχία του εγχειρήματος στο Κολοράντο έκανε τις πολιτείες της Ουάσινγκτον, του Όρεγκον και της Αλάσκα να έχουν ξεκινήσει ήδη τις νομοθετικές διαδικασίες της νομιμοποίησης, ενώ την περασμένη εβδομάδα κατατέθηκε και το πρώτο νομοσχέδιο για πλήρη αποποινικοποίηση στη Νέα Υόρκη.

Με πληροφορίες από το independent.co.uk

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης