Το κόμμα στο οποίο μετενσαρκώθηκε η πρώην οργάνωση ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) θα ζητήσει προστασία από τη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΑ) για τους άλλοτε γκεριγέρος που αφοπλίστηκαν, καθώς τουλάχιστον 196 εξ αυτών έχουν δολοφονηθεί αφού υπεγράφη η συμφωνία ειρήνης το 2016, δήλωσε κορυφαίο στέλεχος της παράταξης χθες Δευτέρα.

Πέρα από τις δολοφονίες, έχουν υπάρξει δεκάδες υποθέσεις απειλών και εξαφανίσεων πρώην ανταρτών, τόνισε ο Κάρλος Λοσάδα, γερουσιαστής του κόμματος FARC, στο οποίο μετασχηματίστηκε η ένοπλη οργάνωση μετά τη διάλυσή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση του δεξιού προέδρου Ιβάν Ντούκε — το κόμμα του οποίου θεωρεί ότι η συμφωνία ειρήνης ήταν υπερβολικά επιεικής προς τους πρώην αντάρτες — «δεν έχει κάνει αυτό που θα μπορούσε» για να τερματίσει τις δολοφονίες, τόνισε ο Λοσάδα, προσθέτοντας ότι θα επιδιώξει να ληφθούν μέτρα προστασίας από τη ΔΕΑΑ.

Η συμφωνία ειρήνης που υπέγραψε με την ηγεσία των FARC ο προκάτοχος του Ντούκε, ο Χουάν Μανουέλ Σάντος, είχε σκοπό να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος που κράταγε 52 χρόνια. Οδήγησε στον αφοπλισμό περίπου 7.000 ανταρτών, οι οποίοι εντάχθηκαν σε προγράμματα κοινωνικής επανένταξης.

Οι δολοφονίες αποδίδονται από τις αρχές σε ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς, αποστάτες αντάρτες, συμμορίες κακοποιών, αλλά και στις ένοπλες δυνάμεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πανδημία του κορωνοϊού δεν διέκοψε τη βία των ένοπλων οργανώσεων στην Κολομβία. Πολλοί άλλοτε αντάρτες των FARC έχουν δολοφονηθεί εν μέσω της εξάπλωσής της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης