Το Κογκρέσο της Κολομβίας ενέκρινε χθες έναν νόμο αμνηστείας που προστατεύει χιλιάδες αφοπλιζόμενους μαρξιστές αντάρτες από διώξεις για εγκλήματα ήσσονος σημασίας που διέπραξαν κατά τη διάρκεια του 52ετούς εμφύλιου στη χώρα. Ο νόμος, σημαντικό μέρος της ειρηνευτικής συμφωνίας που υπέγραψαν τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση με τους αντάρτες της οργάνωσης FARC (Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας), δεν περιλαμβάνει μαχητές που έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου ή παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Η αμνηστεία καλύπτει και μέλη των ενόπλων δυνάμεων της Κολομβίας. Αποτελεί τον πρώτο από μια σειρά νόμων που σχετίζονται με τη συμφωνία και οι οποίοι θα ψηφιστούν στη βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος με την ελπίδα ότι θα καθησυχάσουν τους αντάρτες, οι οποίοι έχουν αρχίσει να μετακινούνται προς ειδικές ζώνες αφοπλισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο νόμος ψηφίστηκε και στη Γερουσία και στη Βουλή, παρά την σφοδρή αντίθεση του δεξιού κόμματος του Δημοκρατικού Κέντρου, του οποίου τα μέλη απείχαν από την ψηφοφορία. Η συμμαχία του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος, στον οποίο απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ αυτό τον μήνα, κρατά την πλειοψηφία στο Κογκρέσο. Περίπου 7.000 αντάρτες της FARC αναμένεται να παραδώσουν τα όπλα τους τους επόμενους έξι μήνες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης