Τα μέλη της οργάνωσης «Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας» (FARC) εξέφρασαν την Παρασκευή την «ομόφωνη υποστήριξή» τους στη συμφωνία ειρήνης που συνήφθη με την κυβέρνηση, δίνοντας έτσι το πράσινο φως για την επίσημη υπογραφή, μεθαύριο Δευτέρα, του ιστορικού εγγράφου που προβλέπει τον τερματισμό της σύρραξης η οποία μαινόταν στην Κολομβία επί 52 χρόνια.

«Οι αντάρτες κι οι αντάρτισσες (…) εξέφρασαν την ομόφωνη υποστήριξή τους στην οριστική συμφωνία της Αβάνας» δήλωσε ο Ιβάν Μάρκες, επικεφαλής της αντιπροσωπείας των FARC στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν για σχεδόν τέσσερα χρόνια στην Κούβα με την κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος κι ολοκληρώθηκαν την 24η Αυγούστου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο πόλεμος τελείωσε. Πείτε στον Μαουρίτσιο Μπαμπιλόνια ότι μπορεί να αφήσει ελεύθερες τις κίτρινες πεταλούδες του» πρόσθεσε, παραπέμποντας στο μυθιστόρημα «Εκατό Χρόνια Μοναξιά» του Κολομβιανού νομπελίστα συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.

Ο Ιβάν Μάρκες, μέλος της γραμματείας των ανταρτών, της ηγετικής τους ομάδας, έκανε την ανακοίνωση αυτή κατά την έκτη και τελευταία ημέρα του δέκατου συνεδρίου των FARC, στο οποίο συμμετείχε το επιτελείο και περίπου 300 αντιπρόσωποι μονάδων από τα διάφορα Μέτωπα, για να εγκρίνουν την συμφωνία ειρήνης και τον μετασχηματισμό της οργάνωσης σε νόμιμο πολιτικό κίνημα.

Το «εθνικό συνέδριο των ανταρτών» διεξήχθη για πρώτη φορά με την έγκριση των Αρχών της Κολομβίας και, επίσης για πρώτη φορά, με παρόντες δημοσιογράφους. Οι εργασίες του ξεκίνησαν την 17η Σεπτεμβρίου στο Ελ Ντιαμάντε, στο Καγουάν (νοτιοανατολικά), περιοχή που αποτελεί ιστορικό προπύργιο των FARC, μιας οργάνωσης που σχηματίστηκε το 1964 εν μέσω μιας αγροτικής εξέγερσης και μετράει ακόμα 7.500 ένοπλους μαχητές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αρχηγός της οργάνωσης, Ροντρίγκο Λοντόνιο, γνωστότερος ως Τιμολέον Χιμένες, ή Τιμοσένκο, επιδίωκε την έγκριση της πλειοψηφίας των μελών της οργάνωσης για να υπογράψει τη συμφωνία ειρήνης τη Δευτέρα στην επίσημη τελετή που θα λάβει χώρα στην Καρταχένα, στις ακτές της Κολομβίας στην Καραϊβική. Εξαρχής ο Ιβάν Μάρκες δήλωνε πολύ αισιόδοξος.

Οι FARC μένει να ανακοινώσουν ποιο θα είναι το όνομα του μελλοντικού πολιτικού τους κόμματος και ποια η ηγετική του ομάδα, κάτι που για τον αναλυτή Αριέλ Άβιλα είναι το μείζον: «το ουσιαστικό είναι η νέα οργάνωση, η δομή της, το όνομά της».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης