Οι Κολομβιανοί και οι ιδίως οι γυναίκες και τα παιδιά που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας του πολέμου διατρέχουν πολύ μεγάλο κίνδυνο να πέσουν θύμα των δικτύων εμπορίας ανθρώπων, αποκαλύπτουν ακτιβιστές, επισημαίνοντας ότι η πραγματική κλίμακα του προβλήματος αυτού, που παραμένει «αόρατο» σε μεγάλο βαθμό στη χώρα, δεν είναι γνωστή.

Ο πόλεμος που μαίνεται για πέντε δεκαετίες στην Κολομβία έχει οδηγήσει στον εκτοπισμό εντός του εδάφους της χώρας ενός από τους μεγαλύτερους διεθνώς αριθμούς ανθρώπων -σχεδόν 6,5 εκατομμύρια- που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, εξαιτίας του πολέμου μεταξύ της κυβέρνησης, αριστερών ανταρτών και παραστρατιωτικών ομάδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτοπισμένες γυναίκες και ομάδες ιθαγενών, που συνήθως εγκαταλείπουν αγροτικές περιοχές για να αναζητήσουν καταφύγιο σε υποβαθμισμένες περιοχές των πόλεων, διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο σεξουαλικής εκμετάλλευσης, σύναψης γάμων διά της βίας, καταναγκαστικής εργασίας (π.χ. ως οικιακοί βοηθοί). Τα παιδιά των ιθαγενών εξαναγκάζονται να επαιτούν στους δρόμους, σύμφωνα με τους ακτιβιστές.

«Οι εκτοπισμένες γυναίκες είναι πάρα πολύ ευάλωτες στα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων επειδή έχουν ξεριζωθεί από τον τόπο τους, ζουν συχνά σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και είναι οι μόνες που μπορούν να φέρουν στο σπίτι χρήματα», δήλωσε η Μπέτι Πεντράσα, μια ακτιβίστρια που αγωνίζεται κατά των δικτύων εμπορίας ανθρώπων στην Κολομβία, η οποία είναι επικεφαλής της οργάνωσης Women Space Corporation.

«Η εμπορία ανθρώπων είναι ένα πρόβλημα που εξακολουθεί να είναι αόρατο και παραμένει κρυφό (στην Κολομβία). Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τι είναι πράγματι η εμπορία ανθρώπων και πιστεύουν ότι αφορά μόνο τη σεξουαλική εκμετάλλευση» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κυκλώματα αναζητούν τα θύματά τους μεταξύ των φτωχών και ανέργων γυναικών και κοριτσιών, τα οποία τα γεμίζουν με ψευδείς υποσχέσεις για χρήματα και μια καλύτερη ζωή.

»Είναι πολύ πιο εύκολο γι’ αυτούς να ξεγελάσουν κάποιον που έρχεται από την επαρχία και δεν είναι πολύ μορφωμένος» σημείωσε η Πεντράσα σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Thomson Reuters Foundation. «Πολλοί (από τα θύματα) προέρχονται από ένα περιβάλλον στο οποίο γινόταν χρήση βίας, είτε στο σπίτι από έναν βίαιο σύντροφο είτε σε μια οικογένεια στην οποία χρησιμοποιούσαν βία, ή εκτοπίστηκαν λόγω της σύγκρουσης» πρόσθεσε.

Έως και 50.000 Κολομβιανές πέφτουν ετησίως θύμα των δικτύων που εκμεταλλεύονται σεξουαλικά γυναίκες στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στην Ασία και στη Νότια Αμερική, σύμφωνα με υπολογισμούς του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Ωστόσο η Πεντράσα επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία ή έρευνες που να δείχνουν τον πραγματικό αριθμό των ανθρώπων που πέφτουν θύμα των κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων μεταξύ των εκτοπισμένων στο έδαφος της Κολομβίας και υπογραμμίζει ότι έχει δοθεί ελάχιστη προσοχή στο πρόβλημα αυτό. «Ξέρουμε ότι υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στον εκτοπισμό και στην εμπορία ανθρώπων επειδή το έχουμε δει» σημείωσε.

Ορισμένες εκτοπισμένες γυναίκες θεωρούν ότι δεν έχουν άλλη λύση από το να καταφύγουν στην πορνεία για να παράσχουν τα προς το ζην στις οικογένειές τους και απευθύνονται κυρίως στους τουρίστες.

Καθώς η πορνεία είναι νόμιμη στην Κολομβία, καθίσταται δύσκολο για την κοινωνία ή τις κρατικές αρχές να θεωρήσουν αυτούς που εργάζονται στον τομέα ως πιθανά θύματα δικτύων εμπορίας ανθρώπων.
«Υπάρχει μια αόρατη γραμμή που χωρίζει την πορνεία από τον εξαναγκασμό σε πορνεία» σημείωσε η Πεντράσα. «Μπορεί μια γυναίκα να είναι φυλακισμένη, να εξαναγκάζεται να κάνει σεξ με πελάτες και να μην είναι ελεύθερη να φύγει όποτε θέλει. Αυτό είναι σκλαβιά» σημείωσε.

Σύμφωνα με την Μπιμπιάνα Ματσάντο, Κολομβιανή ψυχολόγο που εργάζεται με θύματα των κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων, αυτά βάζουν συχνά στόχο τα θύματά τους με δόλιο τρόπο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Αυτοί που προσελκύουν τα θύματα είναι υπομονετικοί. Δεν βιάζονται. Μελετούν τα πιθανά θύματά τους για μια περίοδο μηνών, μαθαίνουν τα σπίτια τους, τις οικογένειές τους, τις ανάγκες τους» σημείωσε η Ματσάντο. «Στο τέλος κερδίζουν την εμπιστοσύνη τους και γίνονται φίλοι. Η εμπιστοσύνη είναι αυτή που σκοτώνει.»

Πηγή: ΑΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης