Ο πρόεδρος της κολομβιανής Γερουσίας έκανε γνωστό πως πλέον έχει στείλει όλα τα μέλη της οικογένειάς του σε ασφαλή τοποθεσία, στο εξωτερικό, μετά τις απειλές θανάτου σε βάρος του ιδίου και των συγγενών του, εν μέσω του έντονου διαλόγου στη χώρα για τις διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη με συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά.

«Στο αεροδρόμιο, λέω στο επανιδείν στο τελευταίο από τα παιδιά μου που εγκαταλείπει τη χώρα μαζί με όλους τους αδελφούς και τις αδελφές του για λόγους ασφαλείας», ανέφερε την Παρασκευή μέσω Twitter, αναρτώντας φωτογραφία με το χέρι περασμένο στον ώμο του γιου του, ο κεντροαριστερός γερουσιαστής Ρόι Μπαρέρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όλη η οικογένειά μου είναι πλέον εκτός της χώρας (…) Έχανε τον χρόνο της με απειλές θανάτου», σχολίασε, ευχαριστώντας παράλληλα την εισαγγελία διότι «ταυτοποίησε και ενέργησε έγκαιρα» ασκώντας δίωξη σε βάρος ενός φερόμενου ως αυτουργού.

Προτού προσθέσει: «τώρα, αισθανόμενος πιο ήρεμος και μπορώ να εκφράσω τη θέση μου έναντι των διακινητών ναρκωτικών σε αυτή τη χώρα: πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης», όχι ενώπιον της Ειδικής Δικαιοδοσίας για την Ειρήνη (Jurisdicción Especial para la Paz, JEP, ειδικό δικαστήριο που ιδρύθηκε δυνάμει της συμφωνίας ειρήνης του 2016).

Προσωπικότητα με επιρροή στη νέα κεντροαριστερή κυβέρνηση, ο Ρόι Μπαρέρας είναι βετεράνος της πολιτικής της Κολομβίας και διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στον σχηματισμό της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του προέδρου Γουστάβο Πέτρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις τελευταίες ημέρες, άφησε να εννοηθεί πως εναντιώνεται στις διαπραγματεύσεις, που γίνονται κατ’ αυτόν με τρόπο υπερβολικά γενναιόδωρο, με διακινητές ναρκωτικών. Ο πρόεδρος Πέτρο, στο πλαίσιο του φιλόδοξου σχεδίου του με σκοπό να αποκατασταθεί «πλήρης ειρήνη» στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, διαπραγματεύεται με διάφορες ένοπλες οργανώσεις. Σκοπεύει να εξασφαλίσει την προσαγωγή των διακινητών ναρκωτικών ενώπιον της δικαιοσύνης με αντάλλαγμα πιο ευνοϊκή μεταχείριση.

Σχέδιο νόμου που θα πλαισιώσει τις διαπραγματεύσεις αυτές βρίσκεται το τρέχον διάστημα υπό προετοιμασία.

Μια από τις αξιώσεις των διακινητών ναρκωτικών που συμμετέχουν στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις είναι να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους στο JEP, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας ειρήνης με τις πρώην FARC (Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας) και ορίζει εναλλακτικές ποινές —όχι φυλακίσεις— για όλους όσοι ομολογούν τα εγκλήματά τους και πληρώνουν αποζημιώσεις σε θύματα ή/και στις οικογένειές τους.

«Με τους διακινητές ναρκωτικών δεν διαπραγματεύεσαι τους νόμους, δεν υπογράφεις συμφωνία ειρήνης», διατράνωσε χθες Κυριακή ο κ. Μπαρέρας σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο περιοδικό Semana, στηλιτεύοντας εν παρόδω τους «ενδιάμεσους» και τα «σμήνη δικηγόρων» που εκμεταλλεύονται κατ’ αυτόν «τις ευγενείς προθέσεις του προέδρου» Πέτρο.

Το ζήτημα αυτό βρισκόταν στο επίκεντρο των αρκετών αντεγκλήσεων τις τελευταίες εβδομάδες ανάμεσα στον πρόεδρο Πέτρο και τον γενικό εισαγγελέα Φρανσίσκο Μπαρμπόσα, ο οποίος εξέφρασε δημόσια την αντίθεσή του στην επίδειξη υπερβολικής επιείκειας στους διακινητές ναρκωτικών και σε κάποιους από τους όρους της αμοιβαίας εκεχειρίας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σε περιοχές όπου δρα ιδίως η Clan del Golfo, η ισχυρότερη συμμορία του οργανωμένου εγκλήματος στην Κολομβία.

Χθες Κυριακή, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον Τύπο, τόνισε για ακόμη μια φορά πως «χωρίς την εισαγγελία δεν θα είναι δυνατό να υπάρξει διαδικασία παράδοσης» των διακινητών ναρκωτικών.

«Ειρήνη και μεταβατική δικαιοσύνη για τους αντάρτες. Ειρήνη και παράδοση, και ποινές φυλάκισης, για παράγοντες όπως οι παραστρατιωτικοί και οι διακινητές ναρκωτικών», συμπλήρωσε ο γενικός εισαγγελέας.

Στο πλαίσιο του υπό κατάρτιση νόμου για την «απόλυτη ειρήνη» που οραματίζεται ο πρόεδρος, η κυβέρνηση ζήτησε να ανασταλεί η ισχύς των ενταλμάτων σύλληψης διακινητών ναρκωτικών, όπως τα μέλη της Κλαν. Ο εισαγγελέας Μπαρμπόσα εξέφρασε την αντίθεσή του και σε αυτή την ιδέα.

Μετά τη συνάντηση που είχε την 28η Ιανουαρίου στις ΗΠΑ με τον Αμερικανό υπουργό Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ, αναφέρθηκε χθες στις ανησυχίες της αμερικανικής δικαιοσύνης, που ζητεί την έκδοση αρκετών καταζητούμενων κακοποιών. Διαβεβαίωσε εξάλλου πως έχει «απόλυτη υποστήριξη» από την αμερικανική δικαιοσύνη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης