Νεκροί ύστερα από έκρηξη αυτοσχέδιου εμπρηστικού μηχανισμού μέσα σε βαλίτσα έπεσαν το βράδυ της Τετάρτης δύο άνδρες σε πόλη στο δυτικό τμήμα της Κολομβίας, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Το περιστατικό σημειώθηκε πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία της πόλης Πραντέρα, όπου περίπου 5.000 παιδιά είχαν συγκεντρωθεί για να γιορτάσουν το «Halloween». Σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές οι δύο άνδρες σκόπευαν να πυροδοτήσουν τον μηχανισμό την ώρα που θα έφθαναν στο κέντρο της πλατείας και ήδη υπάρχουν οι πρώτες αναφορές ότι αποτελούσαν μέλη συμμορίας με διασυνδέσεις στις «Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας» (Farc). Από την έκρηξη τραυματίστηκαν 37 άνθρωποι, εκ των οποίων δύο αγόρια τα οποία και νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Επικράτησε χάος. Ήταν τρομερό. Γιορτάζαμε μαζί με την κόρη μου το “Halloween” και δίναμε γλυκά στους ανθρώπους που περνούσαν», ανέφερε η Alba Nelly, 45 ετών, σε δηλώσεις της στο Associated Press, η οποία τραυματίστηκε ελαφρά.

Η Πραντέρα, πόλη 60.000 κατοίκων, βρίσκεται σε μια περιοχή η οποία αποτελεί παραδοσιακό πεδίο δράσης της Farc, με αρκετές επιχειρήσεις του κυβερνητικού στρατού να έχουν πραγματοποιηθεί πολύ κοντά στα περίχωρά της. Για χρόνια η συγκεκριμένη οργάνωση είχε προτείνει την απομάκρυνση όλων των μάχιμων μονάδων της από την περιοχή σε αντάλλαγμα της απελευθέρωσης ενός κρατουμένου, ωστόσο οι Αρχές είχαν αρνηθεί οποιαδήποτε διαπραγμάτευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Εδώ και μερικές εβδομάδες έχουν ξεκινήσει επίσημα οι πρώτες ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση του προέδρου, Juan Manuel Santos και εκπροσώπων της Farc προκειμένου να δοθεί ένα τέλος σε μια πολύνεκρη διαμάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη για πάνω από τέσσερις δεκαετίες. Οι πρώτες επίσημες επαφές πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας, Όσλο και θα συνεχιστούν μέσα στον Νοέμβριο στην Κούβα. Η κυβέρνηση έχει απορρίψει σχετικό αίτημα της οργάνωσης για κατάπαυση του πυρός στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Η τελευταία ειρηνευτική προσπάθεια είχε πραγματοποιηθεί το 2002.

Διαβάστε επίσης:
Κολομβία: Έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Farc στο Όσλο, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2012, 00:25

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης