Οι ένοπλες δυνάμεις της Κολομβίας εξουσιοδοτήθηκαν να εξαπολύουν αεροπορικές επιδρομές εναντίον μελών συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος και εναντίον πρώην μελών των FARC που αποσκίρτησαν και δεν τηρούν τη συμφωνία ειρήνης που συνήψαν οι αντάρτες με την κυβέρνηση και συνεχίζουν να επιδίδονται σε εγκληματική δραστηριότητα, ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας την Τρίτη.

Εκτιμάται ότι έως και 1.000 πρώην μέλη των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας αποφάσισαν να μη συμμορφωθούν προς τους όρους της ειρηνευτικής συμφωνίας που συνήψαν η ηγεσία των FARC και η κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος, επιλέγοντας αντιθέτως να κρατήσουν τον οπλισμό τους, να συνεχίσουν να πολεμούν εναντίον του στρατού και να αποσπούν κέρδη από την εμπορία ναρκωτικών και μεταλλευμάτων που εξορύσσονται παράνομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εμφύλιος πόλεμος στην Κολομβία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 220.000 ανθρώπους κι εκτόπισε εκατομμύρια πολίτες, αφότου ξέσπασε, το 1964.

Εκτελεστικό διάταγμα εξουσιοδοτεί τις ένοπλες δυνάμεις να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον των πρώην μελών των FARC που αποσκίρτησαν και μελών συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος με τη χρήση αεροσκαφών ή ελικοπτέρων και τις απαλλάσσει από οποιαδήποτε ποινική ευθύνη, ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Άμυνας της Κολομβίας.

Διευκρίνισε ότι αεροπορικά πλήγματα θα γίνονται μόνο εάν δεν βρίσκονται άμαχοι στις περιοχές που θα στοχοθετούνται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περισσότερα από 11.300 μέλη των FARC -αντάρτες, στελέχη και φυλακισμένοι- επανεντάσσονται στην κοινωνία στο πλαίσιο της διαδικασίας ειρήνευσης. Οι αντάρτες παρέδωσαν τον οπλισμό τους στα Ηνωμένα Έθνη και η οργάνωσή τους μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα, όπως προέβλεπε η ειρηνευτική συμφωνία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης